Deze kalkoen is onbeperkt houdbaar

Het heeft even geduurd, maar hij is terug, „de Nederlander van het jaar” uit 2005. Rijkman Groenink, de voormalige baas van ABN Amro, dook jarenlang onder nadat zijn bank verscheurd werd door gulzige concurrenten en vervolgens gered werd door de Nederlandse staat.

Groenink kwam zo’n vijf jaar geleden in het verkeerde kwadrant terecht. De bank en zijn positie kwamen onder vuur, hij moest noodgedwongen afzien van een prestigieus commissariaat bij Shell.

Maar de oud-bankier zoekt nu doelbewust de schijnwerpers op – als nieuwe president-commissaris van het ANP. Wat anders dan Shell, maar daarom niet minder gedurfd.

Groenink heeft niet stilgezeten. Hij meed alleen de publiciteit en bewoog zich (met succes) in kringen van stille financiers en discrete investeerders.

„Met Rijkman Groenink krijgen we de beschikking over iemand met zeer waardevolle internationale financiële en zakelijke ervaring”, zei Yoeri Albrecht voorzitter van Vereniging Veronica die twee jaar geleden het ANP inlijfde.

Maar bovenal een doorzetter.

Toen Groenink eind jaren negentig iets te wild het roer had overgenomen bij ABN Amro, werd er gespeculeerd over een voortijdig vertrek. In de financiële wereld werd hij vergeleken met een kalkoen: haalde Groenink de Kerst nog? Met een grote grijns ontving de bankier de landelijke media op de nieuwjaarsborrel van ABN Amro en zei: „Kijk, ik ben er nog.”