De winnaars: niemand heeft gewonnen

De Franse president Hollande toonde zich vrijdag niet alleen tevreden met het op de eurotop in Brussel bereikte akkoord om de crisis te bestrijden, hij kondigde ook aan dat hij het eerder bereikte stabiliteitspact nu snel ter ratificatie aan het Franse parlement zal voorleggen.

In zijn verkiezingscampagne had Hollande gezegd dat hij opnieuw wilde onderhandelen over het pact, dat onder meer voorziet in strenge begrotingsdiscipline. Er zou meer nadruk op economische groei moeten komen. Op de top heeft die heronderhandeling nu plaatsgevonden, zei Hollande vrijdag.

Le Monde commentarieerde daarover op zijn website dat Hollande blijkbaar „de kunst om de zaken mooi voor te stellen” verstaat. De president erkende wel dat nog niet alles wat hij wilde bereikt was, maar „ik vind dat Europa een nieuwe richting is ingeslagen”.

Volgens de conservatieve partij UMP sluit Hollande zijn ogen voor de omvang van de bezuinigingen die nodig zijn om het begrotingstekort terug te brengen tot de afgesproken 3 procent. Premier Ayrault zal de regeringsplannen dinsdag voorleggen aan het Franse parlement.

Hollande, de Spaanse premier Rajoy en ook andere deelnemers aan de top deden vrijdag hun best om bij de media de indruk weg te nemen dat Merkel de verliezer van de onderhandelingen was. Hollande: „Niemand kan zeggen: ik heb gewonnen of ik heb verloren. De eurozone als geheel is door het akkoord versterkt.”

Volgens Herman Van Rompuy, president van de Europese Raad, waren het „taaie onderhandelingen” geweest, maar: „je kunt het niet samenvatten in winnaars en verliezers”.

Hoewel premier Rajoy met het resultaat van de top „zijn grootste internationale succes tot nu toe heeft geboekt”, aldus El País, was hij na afloop tegenover de pers „voorzichtig”. Hij ontkende dat er strikte macro-economische voorwaarden verbonden waren aan de redding van de noodlijdende Spaanse banken via directe steun van het noodfonds ESM – ook al beweerde onder meer Mario Draghi, president van de Europese Centrale Bank het tegendeel.

De Italiaanse premier Monti, wiens politieke positie in eigen land zwaar onder druk staat, toonde wel enig triomfalisme. Hij sprak na de top van „een dubbele voldoening voor Italië”, waarmee hij behalve naar de uitkomst van het overleg ook doelde op de enkele uren eerder behaalde overwinning van het Italiaanse nationale voetbalteam op Duitsland tijdens het EK. De leiders van de eurozone werden het erover eens dat de bestaande euronoodfondsen staatsobligaties mogen kopen van landen als Italië en Spanje die hoge rentes betalen op hun staatsschuld.

Monti’s tevredenheid kon niet verhullen dat het resultaat van de top achterbleef bij zijn aanvankelijke eis, dat automatisch een financieel hulpmechanisme in werking zou treden als de rentes die Italië op staatsleningen moet betalen, tot onhoudbaar niveau zouden oplopen. (AP, Reuters, AFP)