De 99ste Tour gaat van start

Zaterdag beginnen 198 renners in Luik aan de 99ste Tour de France, met een proloog van 6,4 kilometer. Favoriet Bradley Wiggins kan de eerste Britse winnaar worden, zoals zijn belangrijkste rivaal Cadel Evans vorig jaar als eerste Australiër het geel naar Parijs bracht. De directeur van de Tour, Christian Prudhomme, ziet tevreden toe hoe zijn evenement nieuwe markten bereikt. Liefst 190 landen zenden dit jaar de beelden uit. Ondanks het EK voetbal en de Olympische Spelen is de belangstelling voor de Tour groot, en dan ontbreken ook nog de beste twee ronderenners van de afgelopen jaren. Alberto Contador is geschorst wegens doping, Andy Schleck brak zijn heiligbeen. Van de 18 Nederlandse renners (het hoogste aantal sinds 1991) lijkt vooral Robert Gesink, vijfde in de Tour van 2010, kansrijk voor een hoge eindklassering.