Congres CDA: AOW-leeftijd sneller omhoog en geen km-heffing

Een half jaar geleden bij het vorige congres over partijvernieuwing: fractievoorzitter van Haersma Buma, toenmalig partijleider en minister van Economische Zaken Verhagen, Minister van Bijsterveld, Minister van Financien de Jager, minister Spies, Staatssecretaris Bleker.

Wat het CDA betreft kan de AOW-leeftijd wel wat sneller omhoog. Sterker nog, die móet sneller omhoog. Dat is besloten op het partijcongres waar een meerderheid van bijna 56 procent stemde voor een pensioengerechtigde leeftijd van 66 jaar die al in 2015 ingaat. In 2020 moet deze naar 67 jaar. Vervolgens wordt de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting.

Het partijbestuur ontraadde het voorstel, dat werd ingediend door de jongerenorganisatie van de partij, het CDJA. De partijtop wil vasthouden aan de gemaakte afspraken. Maar net als eerder vandaag bij de discussie over donorregistratie ging het congres hieraan voorbij.

De politieke jongerenbeweging G500, ook vertegenwoordigd op het CDA-congres, heeft eveneens voor gestemd. Voorman Sywert van Lienden:

Twitter avatar Sywert Sywert van Lienden CDA stemt met 55% in met versnelde verhoging aow-leeftijd tov kunduzakkoord. Samen met CDJA binnengehaald. #cdacongres

Congres wil niks weten van ‘briljant’ uit verkiezingsprogramma

Het CDA-congres schrapte verder de kilometerheffing uit het verkiezingsprogramma, eveneens op voorstel van het CDJA. CDJA’er Hans van den Heuvel noemde het “onverstandig” en “gevaarlijk in deze tijd” om een systeem in te voeren waarbij automobilisten alleen betalen voor het gebruik van hun auto en niet langer voor het bezit ervan.

Maar de partij vindt de kilometerheffing juist een “briljant” uit het verkiezingsprogramma, dat niet alleen goed is voor de mobiliteit, maar ook voor het verduurzamen van de samenleving. Ook in het vorige verkiezingsprogramma was de maatregel al opgenomen.

Toch nog plekje voor Omtzigt, op de 40e stek

Pieter Omtzigt heeft alsnog een plaats veroverd op de kandidatenlijst van zijn partij. Hij staat nu op de veertigste plaats. Omtzigt, die naam maakte als pensioenwoordvoerder, ontbrak op de conceptkandidatenlijst.

Verschillende partijafdelingen waren het daar niet mee eens en voerden actie om hem alsnog op de lijst te krijgen. Dat had succes, maar met nummer veertig is het wel een onverkiesbare plaats geworden. De partij staat in de peilingen op ongeveer elf zetels.

Kamerlid Elly Blanksma, nummer vier op de conceptlijst, is “vervangen”. De financieel woordvoerder kondigde eerder aan dat zij afziet van haar plaats op de lijst om burgemeester van Helmond te worden. Een andere Brabander, Erik Ronnes, is gestegen op de lijst en staat nu op nummer veertien.

De lijsttrekker is fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma. Op nummer twee staat de Purmerendse wethouder Mona Keijzer, gevolgd door het Friese Kamerlid Sander de Rouwe.

Partijvoorzitter Ruth Peetoom hield vanmiddag een strijdbare toespraak voor haar partijleden waarin ze pleit voor verdere vernieuwing van de partij waarmee de teleurstellende peilingen een positieve draai krijgen.

Congrestoespraak Ruth Peetoom