CDA-besluiten op congres tegen eigen mensen in, ‘een zootje’

Na de lijsttrekkersstrijd leek het CDA sinds lange tijd gevrijwaard van onderlinge discussies. Foto NRC / Maarten hartman

Het CDA neemt toch in het verkiezingsprogramma op dat 0,7 procent van het nationale inkomen moet worden besteed aan ontwikkelingshulp. Dat is vanochtend besloten op het partijcongres in Maarssen. In het conceptverkiezingsprogramma was de norm geschrapt.

Vasthouden aan een bepaald percentage is geen doel op zich; het gaat erom waar de allerarmsten in de wereld baat hij hebben, was de redenering. In de partij was hierop veel kritiek. “0,7 procent is een erekwestie voor het CDA”, zei een partijlid op het congres. Het partijbestuur ging vandaag overstag en schaarde zich alsnog achter een amendement waarin de 0,7 procent wordt vastgelegd. Ook het congres steunde dit voorstel.

Twitter avatar freekstaps freek staps Zal ik het dan maar zeggen? Zootje bij #CDAcongres. Amendementen niet op papier, komen niet online en de leden zijn verward over wat & hoe.

Ook de aanwezigheid van de G500-jongeren op het CDA-congres interessant, zegt onze verslaggever Freek Staps.

“Op de eerste dag van het CDA-congres hebben zij al een flinke bijdrage geleverd aan het behoud van de basisbeurs in de masterfase in het verkiezingsprogramma. Het bestuur heeft het recht om vandaag opnieuw over dit onderdeel te laten stemmen, omdat er meer leden aanwezig zijn. Maar het is duidelijk dat de G500 overwinningen aan het binnenhalen is.”

Twitter avatar freekstaps freek staps Ai. Werd toch even duidelijk wat CDA van #G500 denkt.”Ik heb gezegd wat ik heb gezegd”,snipt vz partijcie tegen @Sywert over eigen vaagheid.

Toch weer onenigheid, nu over donorregistratie

De partij wil verder dat mensen automatisch donor worden, tenzij ze aangeven dat zij hun organen niet willen afstaan. De wet moet op dit punt worden aangepast. Een meerderheid van 55 procent stemde voor de resolutie die hiertoe oproept; bijna 45 procent was tegen. Het partijbestuur had een negatief advies uitgebracht over het voorstel omdat het vindt dat de overheid niet mag bepalen dat alle mensen standaard donor zijn. Dat zou in strijd zijn met de persoonlijke integriteit van ieders leven.

Een meerderheid van het congres dacht daar anders over en besloot tot een systeem waarbij actief wordt gevraagd of mensen donor willen zijn. Wanneer iemand voor de tweede keer niet reageert, wordt deze persoon automatisch als donor gegeristreerd. Wel wordt er in dat geval voor gezorgd dat nabestaanden bezwaar kunnen maken. Sowieso kunnen mensen te allen tijde hun keuze veranderen.

Over de komst van een zogeheten actief donorregistratiesysteem waarbij mensen automatisch donor zijn wordt al jaren gesproken in de Tweede Kamer. Het is er tot nu toe niet van gekomen.

    • Jules Seegers