Cancellara pakt de eerste gele trui in de Tour

Winnaar van de proloog, Fabian Cancellara. Foto AFP/Pascal Pavani

De Zwitser Fabian Cancellara heeft de proloog van de Tour de France vanmiddag op zijn naam gezet. De Zwitser van Radioshack-Nissan legde de 6,4 kilometer in Luik af in 7.13 minuten.

Hij bleef de Britse klassementsrenner Bradley Wiggins van Sky daarmee zeven seconden voor. De Fransman Sylvain Chavanel (Omega Pharma-Quick-Step) eindigde als derde. De top vijf na dag een:

1. Fabian Cancellara
2. Bradley Wiggins
3. Sylvain Chavanel
4. Tejay Van Garderen
5. Edvald Boasson Hagen

Cancellara is door zijn overwinning ook de eerste drager van de gele trui in de 99e editie van La Grande Boucle. Hij zag de Duitser Tony Martin, een van zijn grootste rivalen in de strijd om dagsucces, lek rijden. De Amerikaan Tejay van Garderen werd vierde, voor de Noor Edvald Boasson Hagen.

De Rus Denis Menchov was na Wiggins de beste klassementsrenner. Hij gaf dertien tellen toe op Cancellara. De Australische titelverdediger Cadel Evans werd dertiende op zeventien seconden van de winnaar.

Lieuwe Westra was de beste Nederlander op de 24e plaats. De Vacansoleil-renner klokte een tijd van 7.33 minuten. Rabobank-kopmannen Bauke Mollema en Robert Gesink gaven respectievelijk 21 en 25 tellen toe op Cancellara.

De reactie van de Nederlandse renner Bauke Mollema na zijn proloog:

    • Annemarie Coevert