Binnenkijken

Thijs Wolzak fotografeert wekelijks een bijzonder interieur. Deze week de oude school van de familie Bernson.

Bernson Willems photo: thijs wolzak amsterdam

Huis Elf jaar geleden verhuisden Ernst Bernson en Yvonne Willems van Haarlem naar Friesland. Met hun dochters Roos, Sophia en Charlotte streken ze neer in Pingjum, een dorp met 650 inwoners iets ten oosten van de Afsluitdijk. „We waren op zoek naar rust en ruimte”, zegt Bernson. „En ons bedrijf Lokaalwerk, een grafisch ontwerpbureau, konden we ook vanuit Friesland voortzetten.”

Van een beeldhouwer kocht het gezin de oude dorpsschool, een monumentaal pand uit 1883. Een flinke restau- ratie klus, weet Bernson nu. „We hebben het gebouw zoveel mogelijk teruggebracht in de oude stijl.” Van de vier lokalen gebruiken ze er twee voor hun bureau en voor presentaties en filmavonden. „Het pand is groot en hoog. Heel prettig zoveel ruimte om je heen. Dat went snel.”

Pingjum heeft de naam een open en tolerant dorp te zijn. Het is er ‘prima wonen’, zegt Bernson. „De Friezen hebben wij als gastvrij ervaren en we werden hier snel geaccepteerd. We hopen hier zo lang mogelijk te blijven.”

Interieur Een allegaartje met ook gekregen en zelf gemaakte meubels, zegt Bernson, die net als zijn vrouw een kunstopleiding volgde. De twee staande lampen en het grote kunstwerk aan de muur zijn van Yvonne.

De zwarte, van zeventien ragebollen vervaardigde stoel is een ontwerp van Ernst.

Van Ikea De schommelstoel links op de foto en een ligstoel elders in huis.

Bij brand meenemen „Onze kinderen en huisdieren, eventueel de harde schijven uit onze computers.”

    • Thijs Wolzak