achter het stuur

‘Ik neem steeds vaker de trein’

None

Johan Wakkie (1953), directeur Nederlandse Hockey Bond.

Wat was uw eerste auto?

„Een rode Renault 4, met zo’n pookje in het dashboard. Hele hockeyteams heb ik daarin vervoerd. En later, toen ik bij de vakbond ging werken, lag ie altijd vol met allerlei aanmeldingsformulieren. Ik had in die tijd lange haren en droeg roze tuinbroeken, dat paste wel bij die rode auto.”

En de droomauto van uw jeugd?

„Ik droomde niet van auto’s. Ik droomde ervan om Eddy Pieters Graafland, de legendarische keeper van Feyenoord, op te volgen. Niet gelukt trouwens, ik ging hockeyen.”

Wat rijdt u nu?

„Een Volvo C70. We hebben als hockeybond een sponsorovereenkomst met Volvo, het hele management team van de KNHB rijdt in een Volvo.”

De beste chauffeurs: mannen of vrouwen?

„Vrouwen. Die zijn zorgvuldiger en voorzichtiger in het verkeer.”

Wat is het stomste dat u ooit in of met een auto hebt gedaan?

„Ik had twee dagen mijn rijbewijs toen ik met vrienden een weekendje wegging. Kreeg ik de Volvo van mijn vader mee. Prompt een paaltje geraakt, deuk in de bumper. Ik dacht dat m’n vader het niet zou zien, maar ik heb het toch maar opgebiecht.”

Te hard rijden of toch maar te laat komen?

„Hard rijden lost niets op. En gelukkig is er de mobiele telefoon.”

Wat is uw grootste ergernis achter het stuur?

„Ik heb een hekel aan mannetjes die spelletjes spelen op de weg. Maar ik relativeer het ook allemaal, doe lekker je ding, denk ik dan. Ik neem ook steeds vaker de trein, dan kan ik lekker werken onderweg.”

Als ik minister van Verkeer was dan zou ik…

„…auto en trein beter op elkaar laten aansluiten. Vooral bij grote steden is dat hard nodig. En ik zou de OV-fiets meer promoten. Echt een geweldige voorziening.”

    • Guus Peters