22.717 paar damesschoenen

Het aanbod bij Zalando, de grootste kledingwebwinkelvan Europa, is gekmakend groot.

None

Wat

Zalando, de grootste online aanbieder van schoenen en kleding van Nederland én van Europa. Cijfers brengt Zalando niet naar buiten, wel laat het bedrijf weten in Nederland dagelijks „enkele duizenden pakketten” te bezorgen.

Zalando werd in 2008 opgericht in Duitsland, waar het inmiddels de bekendste merknaam is na Volkswagen. Eind 2010 werd Zalando geïntroduceerd in Nederland, waar het dankzij een kanonnade aan reclames op radio, internet en vooral tv ook hard ging met de naamsbekendheid. In de knullig vanuit het Duits nagesynchroniseerde tv-commercials schreeuwen de hoofdpersonen het uit bij het zien van een postbode met zijn armen vol Zalando-dozen (de slogan luidt: ‘Zalando. Schreeuw van geluk’).

Wat hebben ze

Ruim 100.000 producten van meer dan 1.300 verschillende merken, voor mannen, vrouwen en kinderen. Zalando positioneert zich als schoenenwinkel, maar heeft dus ook een royaal kledingassortiment, aangevuld met woonaccessoires, sportartikelen en cosmetica.

Het overgrote deel bestaat uit bekende merken uit een niet al te hoog segment, die ook in vrijwel elke grote winkelstraat te koop zijn: Vero Moda, Esprit, Desigual, Converse, Björn Borg en G-Star. Onder het kopje ‘Premium’ zijn wat prijziger damesmerken te vinden als Filippa K en de tweede lijn van Sonia Rykiel,

Zodoende kun je bij Zalando schoenen kopen voor 34,95 euro (bijvoorbeeld veterschoentjes van het Duitse budgetmerk Seven Seconds), maar ook voor het tienvoudige (pumps van Moschino Cheap & Chic).

Omdat Zalando een modieuzere kant op wil, lanceerde het deze lente een eigen dameslijn (schoenen vanaf 79,95 en tops vanaf 29,95 euro), die inderdaad trendy en jong is.

Hoe ziet het eruit

Ronduit saai. De achtergrond is wit, de lettertypes degelijk, de fotografie sfeerloos. Maar daardoor oogt de site wel betrouwbaar. Overzichtelijk is ‘ie trouwens ook.

Hoe word je geholpen

De voorwaarden zijn meer dan schappelijk: Zalando rekent geen verzendkosten, ruilen en retourneren is eveneens gratis en kan tot liefst 100 dagen na aankoop. Het winkelen kost wel úren scroll- en klikwerk. Als ik op zoek ga naar damesschoenen tref ik een overweldigende 22.717 paar aan. Verfijn ik mijn zoektocht vervolgens tot ‘maat 41’ en ‘sandalen’, dan blijven er nog 36 pagina’s met 3.532 schoenen over. En aangezien Zalando een zo breed mogelijke doelgroep wil aanspreken, valt 90 procent niet in de smaak. Zie dan maar eens door 36 pagina’s heen te ploegen.

Voor wie

Voor het hele gezin.

Nog een tip voor toekomstige gebruikers: download een fatsoenlijke advertentieblocker, anders zullen alle aangeklikte Zalando-items nog wekenlang opduiken in de reclamebanners op vrijwel elke site die je bezoekt.

    • Nathalie Wouters