Wandelen door een virtueel ‘Walden Woods’

(FILES) In this file picture taken on 19 February 1999 Indian Muslims burn an effigy of Indian-born British author Salman Rushdie, the author of the novel "The Satanic Verses", as they shout anti-government slogans during a demonstration near India's largest mosque in New Delhi. Rushdie, whose novel angered Muslims around the world more than ten years ago, withdrew on 20 January 2012 from India's largest literary festival, saying he feared assassination after his participation was opposed by hardline Muslim groups. AFP PHOTO/FILES/RAVEENDRAN
(FILES) In this file picture taken on 19 February 1999 Indian Muslims burn an effigy of Indian-born British author Salman Rushdie, the author of the novel "The Satanic Verses", as they shout anti-government slogans during a demonstration near India's largest mosque in New Delhi. Rushdie, whose novel angered Muslims around the world more than ten years ago, withdrew on 20 January 2012 from India's largest literary festival, saying he feared assassination after his participation was opposed by hardline Muslim groups. AFP PHOTO/FILES/RAVEENDRAN Een archieffoto uit 1999, waarop te zien is hoe Indiase moslims een pop die Rushdie moet voorstellen in brand steken, in de Indiase hoofdstad New Delhi. Foto AFP

Nu de jeugd meer achter het computerscherm zit dan achter een boek, steunen nationale overheden projecten waarin beroemde auteurs een hoofdrol spelen. Henry David Thoreau en Salman Rushdie, beiden maken binnenkort hun opwachting in een heus computerspel.

In Iran, zo meldt The Guardian, wordt gewerkt aan het spel met als titel ‘The Stressful Life of Salman Rushdie and Implementation of his Verdict’. Het door de Iraanse overheid gefinancierde videospel, ontwikkeld door een Iraanse studentenvakbond, moet een nieuwe generatie Iraniërs zondebesef bijbrengen.

Om dat te bewerkstelligen worden ze geconfronteerd met de kwestie Salman Rushdie. De Brits-Indiase auteur werd naar aanleiding van zijn vierde roman The Satanic Verses uit 1988 doelwit van een fatwa uitgevaardigd door Ayatollah Khomeini. In de roman zou een verkeerd beeld worden gegeven van de profeet Mohammed. Om die reden werd het in de Islamitsiche wereld als ‘blasfemisch’ omschreven. Rushdie ontving vervolgens meerdere doodsbedreigingen, waaronder de fatwa.

Het is vooralsnog onduidelijk wat de speler van ‘The Stressful Life of Salman Rushdie and Implementation of his Verdict’ behoort te doen. Met ’Implementation of his Verdict’ wordt in ieder geval de suggestie gewekt dat er van de speler wordt verwacht de fatwa van Khomeini uit te voeren.

Henry David Thoreau treft een veel minder dramatisch virtueel lot. Het Amerikaanse National Endowment for the Arts heeft een beurs van 40,000 dollar toegezegd aan de universiteit van Southern California. Onderzoekers aan de Amerikaanse universiteit willen een spel maken over het leven van de Amerikaanse schrijver-filosoof Henry David Thoreau. Het spel richt zich volledig om Thoreaus verblijf in een zelfgemaakt hutje aan Walden Pond, Massachussets in de jaren veertig van de 19de eeuw. ‘Walden, a game’ moet het spel gaan heten.

Op YouTube staat een korte film waarin wordt uitgelegd wat het doel van het spel ‘Walden, a game’ precies is:

In ‘Walden, a game’ moet de speler zich volgens de makers een open, driedimensionale wereld kunnen begeven. Het is een simulatie van de geografie en omgeving van Walden Woods, het gebied waar Thoreau leefde en dat hij nauwkeurig in zijn aantekeningen beschreef. Zo kan de speler van ‘Walden, a game’ aan de zijde van Thoreau wandelen door een 19de-eeuws Amerikaans bos.