Uitgelicht

Film

The American President (Rob Reiner, 1995, VS). Mild-ironische kijk op Washingtonse politiek kenmerkt aardige romantische komedie waarin populaire president annex weduwnaar Michael Douglas verliefd wordt op lobbyiste voor de milieubeweging Annette Bening. Met Martin Sheen als vaderlijke chef-staf van het Witte Huis en Michael J. Fox als hyperactieve adviseur. RTL8, 20.30-22.35u.

Date Night (Shawn Levy, 2010, VS). Routineuze maar niet onaardige actiekomedie waarin uitgeblust echtpaar uit de buitenwijk (Steve Carell en Tina Fey) na een diner in Manhattan in een avontuur verzeild raakt en elkaar, onder meer via striptease, herontdekt. Ook met Mark Wahlberg en Mila Kunis.RTL4, 20.30-22.30u.

Ice Age (Chris Wedge & Carlos Saldanha, 2002, VS). Licht anarchistische computeranimatiefilm speelt aan het begin van de ijstijd. Een mammoet, een sabeltandtijger en een luiaard proberen een mensenbaby naar zijn ouders terug te brengen. RTL7, 20.30-21.55u.

Ice Age 2: The Meltdown (Carlos Saldanha, 2006, VS). Het onwaarschijnlijkste vriendentrio uit de prehistorie gaat vrolijk verder, dansend, vuurtjes stokend en altijd kibbelend. Ditmaal wordt het dal bedreigd door overstroming wegens de opwarming van de aarde.RTL7, 21.55-23.30u.

The Men Who Stare At Goats (Grant Heslov, 2009, VS). Een geheime afdeling van het Amerikaanse leger doet aan paranormale experimenten. Een hippie-achtige bevelhebber van deze ‘New Earth Army’ onderzoekt alternatieve oorlogvoering zonder bloedvergieten. Regisseur Heslov maakt er satire, absurdisme, docudrama en oorlogskomedie van. Ned.3, 20.30-22.00u.

Last Chance Harvey (Joel Hopkins, 2008, VS). Dustin Hoffman en Emma Thompson redden even sentimenteel als lomp geval. Hoffman (toen al 71) is een gescheiden, uitgerangeerde muzakschrijver die naar Londen vliegt voor zijn dochters bruiloft. Thompson is al evenzeer een overbodig mens, een in haar pantser gekropen vliegveldmedewerker. Volgt een voettocht langs alle toeristische trekpleisters van Londen. Eén, 20.50-22.25u.

Welcome to Collinwood (Anthony en Joe Russo, 2002, VS/D). Kostelijk debuut is een film in een ouderwets genre waarin belhamels een kraak zetten. Met veel cinefilie, plezier, passie en ongebreideld talent gemaakt. Met George Clooney, William H. Macy en Luis Guzmán.BBC 2. 00.50-02.10u.

Informatief

Afscheid van de generaal. Reportage over de generaal b.d. Peter van Uhm, tot gisteren commandant der strijdkrachten. Met aandacht voor de vier jaar waarin Van Uhm aan het hoofd stond van de Nederlandse krijgsmacht en voor de verschillende facetten van het werk van leger, marine en luchtmacht. Behalve met de generaal wordt gesproken met mensen om hem heen, zoals demissionair minister van Defensie Hans Hillen, militair deskundigen, Tweede Kamerleden en zijn broer generaal-majoor Marc van Uhm. Ned.2, 19.00-20.00u.

Simon Schama’s Shakespeare: Hollow Crowns. Slotaflevering van tweeluik waarin historicus Schama verband legt tussen de populariteit van Shakespeare vandaag en diens scherpe analyse destijds van de problemen in de zestiende eeuw. Vanavond over Shakespeares houding ten opzichte van de koningen van zijn tijd. Richard II, Hamlet, Macbeth, King Lear – zij allen zouden gebaseerd kunnen zijn op zijn ervaringen aan het hof. Shakespeare had het lef om de mens achter het koninklijke masker te tonen in al zijn zwakheid, ijdelheid en buitensporigheid. Enkele van Shakespeares meest indrukwekkende monologen worden uitgesproken door acteurs Judi Dench, Simon Russell Beale, Tobias Menzies, Roger Allam en Harriet Walter. BBC 2, 22.00-23.00u.

Tour 2012, vive le vélo. Morgen begint de Tour de France en Karl Vannieuwkerke en Lieven Van Gils praten dan weer elke avond op een idyllische plek met gasten over de koers. Vanavond wordt alvast vooruitgeblikt met gasten Wilfried de Jong en John Lelangue, de Belgische sportdirecteur van BMC, de ploeg van de winnaar van vorig jaar Cadel Evans. Eén, 22.25-23.20u.

Drama

À la recherche du temps perdu. Nina Companeez bewerkte de revolutionaire roman van Marcel Proust voor televisie. De twee delen worden vanavond achtereenvolgend uitgezonden. Het verhaal begint in 1900, als de achttienjarige schrijver met zijn grootmoeder en dienstmeisje Françoise zijn intrek neemt in het Grand Hôtel in Balbec. Micha Lescot is de verteller. Arte, 20.15-00.10u.

Sport

EK atletiek. Rechtstreeks verslag van de wedstrijden in het Helsingin olympiastadion in Helsinki. Canvas, 17.00-20.00u en 20.20-21.35u.