Tweeduizend dorpen overspoeld door hevige overstromingen in India

Jongetjes uit Assam proberen een veilige plek te zoeken op hun buffalo's.
Jongetjes uit Assam proberen een veilige plek te zoeken op hun buffalo's. Foto Reuters / Utpal Baruah

Hevige overstromingen als gevolg van zware moessonregens hebben meer dan tweeduizend dorpen in het Noordoosten van India overspoeld. Ten minste 27 mensen zijn om het leven gekomen, maar dat aantal zal vermoedelijk nog veel hoger oplopen. Honderdduizenden mensen zijn gestrand in het gebied, meldt persbureau AP.

De luchtmacht geeft voedselpakketten aan mensen die zich schuil houden met hun vee en olifanten op stukken droog land. Reddingswerkers proberen per helikopter mensen die gestrand zijn te helpen.

Volgens regeringsambtenaren zijn 2084 dorpen in de regio Assam overstroomd. Een minister zei tegenover persbureau AP verrast te zijn door de gevolgen van de zware regenval:

“Toen het waterpeil van de rivieren vorige week steeg door de moessonregens, hadden we nooit verwacht dat de situatie zo grimmig zou worden.”

Bewoners van het Majuli, een eiland te midden van de Brahmupatra rivier, keken gisteren hulpeloos toe toen het kolkende water van de rivier vijftig dorpen opslokte. Bewoners kamperen nu in geïmproviseerde hutjes van bamboe en plastic zakken.

De tol zal naar verwachting veel hoger zijn dan de 27 doden die nu zijn geteld volgens officiële cijfers. Telefoonlijnen zijn afgesloten en een aantal treindiensten zijn uitgevallen doordat de sporen onbegaanbaar zijn door de modder.


Grotere kaart weergeven