Ton Lutz Prijs 2012 naar Maren Bjørseth

Maren Bjørseth heeft met haar voorstelling Een Poppenhuis de Ton Lutz Prijs gewonnen, de prijs voor de beste afstuderende theaterregisseur. Met de prijsuitreiking in het Compagnietheater werd donderdagavond het internationaal theaterscholenfestival ITs afgesloten.

Bjørseth gaf een nieuwe wending aan het toneelstuk van Henrik Ibsen. De jury vond het knap hoe ze „persoonlijke thema’s uit dit veel gespeelde repertoirestuk lichtte”. Het resultaat was „muzikaal, prachtig vormgegeven, sexy en mooi geacteerd”. Bjørseth, afstuderend aan de regieopleiding van De Theaterschool Amsterdam, wint 4.500 euro en enkele speelbeurten in het Amsterdamse Compagnietheater. Vooral met die laatste beloning was Bjørseth na afloop blij. „De prijs maakt me niet uit, maar dat we Een poppenhuis nog eens mogen spelen en dat het niet in een doosje verdwijnt, vind ik geweldig.”

Andere winnaars op de slotavond waren choreograaf Jasper van Luijk met de voorstelling About There & Here, actrice Sallie Harmsen (Kemn-A-ward), Joke Emmers met haar voorstelling Damiët (ITs Parade Parel), schrijfster Iona Daniel met haar theatertekst Nachtbloeiers (ITs Playwriting Award) en de University of Cape Town School of Dance (ITs Guest Award). Impresariaat Via Rudolphi selecteerde de voorstellingen TickleMePink en Don’t Get me Wrong voor een tournee langs 17 Nederlandse theaters.