SP: 65 blijft 65 en eigen risico

De belangrijkste opdracht van het SP-bestuur: de achterban in toom houden. Want de 123 pagina’s met amendementen kosten vooral geld. En als de SP een serieuze regeringspartner wil zijn, zal eerder over bezuinigingen moeten worden nagedacht. Uit het congresboek: „Wat we niet kunnen doen, is meer beloven dan we met de huidige budgettaire krapte kunnen waarmaken. Voorstellen die veel extra financiële ruimte vragen, hebben we op dit moment niet overgenomen.” Zelf doet de programmacommissie een voorstel dat niks kost: een lijst maken met welke dieren geschikt zijn om als huisdier te houden.

Thema’s die domineren zijn economie, immigratie, zorg en pensioenleeftijd. „We hebben met ons allen met heel veel inzet campagne gevoerd om ‘65 blijft 65’ te houden”, aldus de afdeling Heerenveen. In het SP-verkiezingsprogramma wordt 65 echter voorzichtig losgelaten.

Amendement 354, SP Diemen. De eerste klasse in de trein dient te verdwijnen omdat die te weinig wordt gebruikt: „De tweede klasse-reiziger betaalt nu de leegstand.”