Sacchi leerde ze pas aanvallen

Rome october 2002 - Arrigo Sacchi , ex Italy football team trainer and sports commentator - Roma ottobre 2002 - Arrigo Sacchi , ex allenatora della nazionale italiana di calcio e commentatore sportivo FOTO: Contrasto / Hollandse Hoogte
Rome october 2002 - Arrigo Sacchi , ex Italy football team trainer and sports commentator - Roma ottobre 2002 - Arrigo Sacchi , ex allenatora della nazionale italiana di calcio e commentatore sportivo FOTO: Contrasto / Hollandse Hoogte ANTONIO SCATTOLON/Hollandse Ho>

Als coach van AC Milan veranderde Arrigo Sacchi eind jaren tachtig het Italiaanse clubvoetbal, met de Nederlandse sterren Gullit, Van Basten en Rijkaard. Aanvallen in plaats van verdedigen! Als bondscoach van een prachtig team met Baresi, Donadoni en Baggio strandde hij in 1994 op één strafschop van de wereldtitel. Sacchi was de laatste jaren kritisch over het Italiaanse voetbal als analyticus op televisie. Maar hij bleef niet hangen in kritiek. Hij werd adviseur van de voetbalbond, van jeugdopleiding tot de Squadra Azzurra. Zijn invloed op bondscoach Cesare Prandelli is groot, vertelde kenner David Endt in Studio Sportzomer. Die ene aanwijzing van Prandelli gisteren aan verdediger Chiellini: naar voren, niet terug! 1-0 Italië. Op de tribune zag Sacchi dat het goed was.

Verliezer

Gomez niet de ster van het EK

Matchwinnaar tegen Portugal (1-0). Twee goals en uitblinker tegen Nederland (2-1). En zie Mario Gomez gedreven zestig meter voluit sprinten om zijn team te helpen in de verdediging. Dit ging zijn EK worden, straalde de spits van Duitsland in alles uit. Zijn veel geprezen coach Joachim Löw besliste anders. Een mindere wedstrijd van Gomez tegen Denemarken? Gepasseerd in de kwartfinale tegen Griekenland, die Duitsland speelde met een compleet nieuwe voorhoede.‘Meesterzet’ van Löw, loofden velen toen de Duitsers met 4-2 wonnen. Maar Gomez was gebroken. Tegen Italië mocht hij wel beginnen, maar de magie was weg. Gewisseld in de rust, uitgeschakeld. En geen spits van het toernooi.