Sacchi leerde ze pas aanvallen

Als coach van AC Milan veranderde Arrigo Sacchi eind jaren tachtig het Italiaanse clubvoetbal, met de Nederlandse sterren Gullit, Van Basten en Rijkaard. Aanvallen in plaats van verdedigen! Als bondscoach van een prachtig team met Baresi, Donadoni en Baggio strandde hij in 1994 op één strafschop van de wereldtitel. Sacchi was de laatste jaren kritisch over het Italiaanse voetbal als analyticus op televisie. Maar hij bleef niet hangen in kritiek. Hij werd adviseur van de voetbalbond, van jeugdopleiding tot de Squadra Azzurra. Zijn invloed op bondscoach Cesare Prandelli is groot, vertelde kenner David Endt in Studio Sportzomer. Die ene aanwijzing van Prandelli gisteren aan verdediger Chiellini: naar voren, niet terug! 1-0 Italië. Op de tribune zag Sacchi dat het goed was.