Rutte: geen medicijn om problemen van Zuid-Europa te voorkomen

Het overeengekomen bankentoezicht is nodig om ervoor te zorgen dat noodlijdende Zuid-Europese landen hun begrotingsafspraken kunnen nakomen en hervormingen door kunnen voeren. Dat zei demissionair premier Mark Rutte in een persconferentie in Brussel over de EU-top.

Volgens Rutte is er bankentoezicht op Europees niveau nodig omdat Spanje anders omvalt. Het zou nodig zijn om “de vicieuze cirkel tussen banken en overheid te doorbreken”. “Het medicijn is erger dan de kramp”, zei hij over de torenhoge rentes van de banken die het effect van de financiële steun teniet doen. Maar hij benadrukte ook wat er allemaal níet besloten is tijdens de EU-top:

“Er komen geen eurobonds en geen depositogarantiestelsel. Er is geen paracetamol of medicijn waarmee we de problemen van Zuid-Europa kunnen voorkomen.”

De premier kreeg eerder deze week tijdens een debat van verschillende kanten te horen dat hij met twee tongen praat en in Brussel een positiever verhaal houdt over Europa dan in Nederland. Volgens critici zegt Rutte in Brussel ja en in Den Haag nee. Op de vraag of hij onder druk is gezet door Spanje en Italië, nu er toch een akkoord is gekomen, antwoordde Rutte ontkennend. Ook ontkende hij een draai te hebben gemaakt. Hij noemde de kritiek “verkiezingsretoriek”.

‘De problemen van Zuid-Europa’

Rutte sprak tijdens de persconferentie meerdere malen over “de problemen van Zuid-Europa”. Hij hamerde erop dat het voor “een exportland als Nederland” ook belangrijk is dat die landen niet omvallen:

“Ik ben er heel trots op dat we onze welvaart kunnen verhogen door de landen in Zuid-Europa weer gezonder te maken, zodat we handel met hen kunnen drijven. We hebben besloten om zo snel mogelijk over te gaan op bankentoezicht, een oud-Nederlandse wens. We moeten de crisis in Zuid-Europa oplossen, dat is in het belang van de sterke markt en de sterke munt.”

Europees bankentoezicht

Tijdens de EU-top zijn de regeringsleiders vannacht overeengekomen dat er een Europees bankentoezicht komt. Het noodfonds ESM zal direct obligaties kunnen opkopen, om hoge rentes van landen als Spanje en Italië te verlagen. Dat had vanmorgen meteen al een gunstig effect: de rente op tienjarige staatsobligaties daalde in Italië tot onder de 6 procent en in Spanje tot 6,4 procent.

Het nieuwe toezicht moet nog voor het einde van het jaar in werking treden, aldus EU-voorzitter Herman van Rompuy. De EU-leiders zijn daarnaast overeengekomen om 120 miljard euro beschikbaar te maken voor het stimuleren van groei en werkgelegenheid. Met dit geld moet de economische groei en werkgelegenheid onmiddellijk gestimuleerd worden.

    • Mirjam Remie