Rutte: banken ontvangen hulp onder strenge voorwaarden

Rutte schudt de hand van Europese Commissie-voorzitter Barroso, gisteravond voor aanvang van het overleg. Foto Reuters//Sebastien Pirlet

Demissionair Premier Rutte heeft na het nachtelijke overleg tijdens de Eurotop in Brussel nog benadrukt dat noodlijdende banken onder zeer strenge voorwaarden in aanmerking komen voor financiële hulp uit het ESM fonds, zodra het nieuwe bankentoezicht er is.

De procedures zijn streng, en worden volgens Rutte strikt uitgevoerd volgens Rutte tegenover de NOS: “We gaan niet zomaar banken herkapitaliseren.”

Noordelijke landen niet gezwicht voor Spanje en Italië

Daarnaast vindt Rutte het belangrijk te benadrukken dat er geen sprake van is dat noordelijke landen zijn gezwicht voor druk vanuit het zuiden, ofwel Italië en Spanje. Er komen voor deze spelers geen soepeler voorwaarden voor de toegang tot de Europese noodfondsen EFSF en ESM.

Monti heeft laten weten dat hij wil dat de noodfondsen automatisch staatsobligaties opkopen als de rente boven een grens uitkomt, maar volgens de demissionair premier zijn er geen nieuwe crisisinstrumenten nodig:

“We hebben vastgesteld dat we goede instrumenten hebben. Die hoefden niet opnieuw te worden uitgevonden.”

    • Annemarie Coevert