Rusland en Syrische oppositie tegen steun Syrische overgangsregering

Rusland ontkent achter het plan van Kofi Annan te staan om een overgangsregering in Syrië te vormen. Ook de Syrische oppositie ziet weinig in het plan en wil niet deelnemen aan een dergelijke regering voordat president Bashar al-Assad is opgestapt. Het plan zou een van de belangrijkste agendapunten zijn van de topconferentie morgen in Genève tussen de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en Turkije. Sergei Lavrov, minister van Buitenlandse Zaken, verklaarde gisteren echter geen enkele vorm van buitenlandse inmenging in het gebied te ondersteunen. Steun van Rusland is noodzakelijk om het plan van Annan te laten slagen omdat het land over vetorecht beschikt.

Gisteren werd ook bekend dat Rusland drie opgeknapte gevechtshelikopters naar Syrië stuurt. Aleksandr Formin van het Russische ministerie van Defensie meldde dat aan persbureau Ria Novosti. Formin zei niet hoe of wanneer Rusland de helikopters aflevert. Eerder al zei Rusland dat Syrië de helikopters ten tijde van de Sovjet-Unie heeft gekregen. Ze zouden zijn opgeknapt onder een contract uit 2008. AP