Rondspringen tegen de luizen

Over de kop20.25-21.10 uur

Als iemand bij u aanklopt met de boodschap dat er een luizenplaag in de buurt heerst, zult u dan op zijn aanraden schreeuwend door de tuin rennen om van de beestjes af te komen? Als de ‘onderzoeker’ een witte jas draagt, is die kans groot. De mensen die door de verborgen camera gefilmd zijn in Over de kop doen het in ieder geval wel.

Over de kop is een achtdelige talkshowquiz over het brein. Presentator Johan Overdevest gaat met een verborgen camera op pad om te tonen waartoe mensen in staat zijn. Twee bekende gasten beantwoorden vragen en proberen het gedrag van de gefilmde mensen te voorspellen. Psychologen leggen vervolgens uit waarom mensen zo reageren.

Want waarom springen mensen door hun tuin om van luizen af te komen? De psycholoog geeft aan dat de oorzaak ligt in het professioneel ogende ‘luizenbestelbusje’, de witte jassen van de ‘onderzoekers’ en het ogenschijnlijke jargon dat ze gebruiken. Mensen zijn geneigd om zich over te geven aan autoriteiten. Iets wat Stanley Milgram jaren geleden al aantoonde met zijn experiment waarbij mensen op aanraden van een ‘arts’ schokken toedienden aan vrijwilligers. Daar bleken de meeste mensen bereid een dodelijk voltage toe te dienen. Om diezelfde reden springen mensen door hun tuin.

Zodra de plaatsvervangende schaamte is verdwenen, is het boeiend en verontrustend om te zien waartoe ‘normale’ mensen in staat zijn.

Marcella Veldthuis

    • Marcella Veldthuis