Roemer: verhogen eigen risico vormt breekpunt voor SP

Tijdens de verkiezingscampagne in 2010 wordt SP-leider Emile Roemer door passanten in Rottedam de hand geschud. Foto NRC / Maurice Boyer

De SP zal niet instemmen met een verhoging van het eigen risico in de zorg, mocht de partij van Emile Roemer na de verkiezingen aanschuiven aan de formatietafel. In een interview met nu.nl bestempelt Roemer dat vandaag als breekpunt:

“Dan vraag je het maximale op te geven van waar je als partij voor staat. Als je zo ver moet gaan bij het inleveren van je punten dan moet je het niet doen. Dus dit gaat niet gebeuren.”

Roemer geeft aan wel alternatieven te hebben:

“We moeten juist wat doen aan de verkwisting in de zorg. Dat gaat we er alleen doorheen krijgen als we het een keer zelf mogen doen. Kijk naar de buurtzorg. Die bewijst dat kleinschaliger beter en goedkoper is.”

De Tweede Kamer stemde eerder deze maand in met de verhoging van het eigen risico van 220 naar 350 euro zoals is afgesproken in het begrotingsakkoord. De SP heeft geprobeerd het proces te vertragen, zonder succes. De partij vroeg in die week zeven uur spreektijd aan voor het debat over de zorg.

‘Marktwerking moet teruggedraaid’

Roemer kondigt verder aan dat hij in grijpt in de de marktwerking in de zorg. Die draait hij terug, mocht hij na de verkiezingen de nieuwe premier worden:

“Ik wil in de ziekenhuizen geen winstuitkeringen, zorgbestuurders die ver boven Balkenendenorm verdienen. We zien het verhogen van het eigen risico, het uitkleden van het basispakket en een prikkel om maar meer te gaan behandelen.”

Momenteel is de SP volgens verschillende peilingen de partij met de grootste aanhang van het land met dertig virtuele zetels. Ook is Roemer de partijleider die de hoogste score behaalt in vergelijking tot andere lijsttrekkers, zo blijkt uit beoordelingen van kiezers die de politici een cijfer gaven. Naar eigen zeggen is het dan ook niet verwonderlijk dat andere partijen “het gevaar van de SP benadrukken.”

‘Blijkbaar doe ik ertoe’

Tijdens het debat over de eurotop werd Roemer deze week aangevallen door PVV-leider Geert Wilders. De PVV-leider zette hem weg als halve eurofiel, omdat Roemer, leider van een eurosceptische partij, de komst van een politieke unie toch niet principieel wil uitsluiten.

Roemer reageert vandaag op deze aanval:

“Ik zie dat maar als een groot compliment dat iedereen mij wilde aanvallen. Blijkbaar doe ik er toe. Wilders zit graag in de hoek dat hij als enige anti-Europa wil zijn. Wij zijn nooit anti-Europa geweest. [...] Ik geloof niet dat er een Nederlander is die er op zit te wachten dat wij weer slagbomen aan de grens krijgen, dat de interne markt gestopt wordt waardoor onze economie in elkaar zakt, we zien ons geld van landen als Griekenland dan namelijk niet meer terug.”