Procedures niet gevolgd bij storing 112

Foto Thomas Schlijper / Hollandse Hoogte

De interne procedures zijn niet gevolgd bij de storing van het alarmnummer 112 van vorige week. Dit schrijft demissionair minister Opstelten vanmiddag in een brief aan de Tweede Kamer, meldt de NOS.

Ook kreeg de storing niet de hoogste prioriteit en functioneerde een back-up niet goed. De storing was het gevolg van onderhoudswerkzaamheden aan een kabel, die de verbinding vormt tussen twee verschillende politiediensten. Volgens Opstelten waren de juiste afdelingen van die diensten daarvan niet op de hoogte.

Tijdens de storing vorige week is iemand door hartfalen overleden. In de nacht van woensdag 20 op donderdag 21 juni konden 164 bellers de alarmcentrale in Driebergen niet telefonisch te pakken krijgen. Het ministerie traceerde al deze mensen en kwam er achter dat bij één geval waarbij het alarmnummer is gebeld iemand is overleden. Deze melding kwam volgens het ministerie in tweede instantie, vier minuten na de eerste poging tot bellen, alsnog binnen bij de alarmcentrale.

Volgens de NOS schrijft Opstelten verder dat de procedures aanscherpt worden en dat alle meldingen over storingen de hoogste prioriteit krijgen. Hij benadrukt dat het alarmnummer 112 altijd bereikbaar moet zijn en dat storingen als die van vorige week niet meer mogen voorkomen. Het ministerie van Veiligheid en Justitie kondigde deze week een onderzoek naar de zaak aan.

    • Judith Laanen