Politici, bloemen, confetti uit het plafond: het is Super Saturday

Duizenden leden van politieke partijen komen dit weekend samen. De verkiezingscongressen gaan over de programma’s en kandidaat-Kamerleden. En over de indruk van een goede sfeer.

Den Haag : 24 april 2010 CDA-verkiezingscongres. Kandidaat kamerleden, waaronder Balkenende en de Jager, na afloop van het congres. foto © Roel Rozenburg

Politici noemen het Super Saturday, maar eigenlijk zijn het dríé dagen van partijcongressen. Vandaag, morgen en overmorgen komen zes partijen bijeen wegens de verkiezingen.

Het CDA is de enige partij waarvan het (tweedaagse) congres vanmiddag al begon. Zaterdag verzamelen ook de leden van SP, PvdA, GroenLinks, ChristenUnie zich, en zondag die van de Partij voor de Dieren. Bij die laatste partij is het voor het eerst dat media mogen meekijken.

Partijleiders zullen deze drie dagen spreken, sneren zullen worden uitgedeeld naar politieke tegenstanders en hier en daar zal confetti uit het plafond komen. Maar feitelijk gaat het om de partijdemocratie. De leden mogen zich uitspreken over de kandidatenlijsten voor de Tweede Kamerverkiezingen – wie staat op welke plek – en ze mogen de partijprogramma’s aanpassen. Dat gaat met behulp van amendementen die de afgelopen dagen zijn ingediend door leden in heel het land, onder wie de G500-jongeren die via de congressen het politieke landschap proberen te veranderen. Wie dacht dat partijleden bij voorbaat instemmen met alles wat de partijen in Den Haag voorstellen: in totaal worden dit weekend 4.095 amendementen besproken. Daar komen die van de Partij voor de Dieren nog bij, die waren vanochtend niet beschikbaar.

De behandeling is een logistiek hoogstandje en de zogeheten ‘congresboeken’ moeten overzicht bieden. Daar staan alle voorstellen in – de partijen hebben ze ook online staan voor geïnteresseerden van buiten.

    • Oscar Vermeer
    • Annemarie Kas