Phelps ook in Londen voor acht keer goud

Zwemmer Michael Phelps heeft aangegeven op acht onderdelen te willen uitkomen tijdens de Olympische Spelen in Londen. Dat maakte de veertienvoudig olympisch kampioen bekend tijdens de Amerikaanse kwalificatiewedstrijden in Omaha.

Phelps wil in Londen dezelfde acht nummers zwemmen als in Peking vier jaar geleden. Hij heeft zich al geplaatst voor de 400 meter wisselslag, 200 meter vrije slag en 200m vlinderslag en is ook al zeker van deelname aan drie estafettenummers. Later deze week probeert Phelps zich tijdens de Amerikaanse trials ook te plaatsen voor de 200 meter wisselslag en de 100 meter vlinderslag.

De grootste concurrent van Phelps is zijn landgenoot Ryan Lochte. Hij was tijdens de Amerikaanse trials in een directe confrontatie vaak te sterk voor Phelps.

Michael Phelps wil tijdens de Spelen in Londen de succesvolste olympische atleet ooit worden. Dat is nu nog de Sovjet-turnster Larisa Latynina, die in totaal 18 gouden medailles won op diverse Olympische Spelen. Phelps staat nu nog op veertien keer goud en twee keer brons. In 2008 won Phelps in Peking acht gouden medailles. Nooit was een sporter zo succesvol op één Olympische Spelen. Het record stond op naam van de Amerikaanse zwemmer Mark Spitz, die op de Spelen van 1972 in München zeven gouden medailles won.