Pas verschenen

Carol Birch: Jamrachs menagerie (Jamrach’s Menagerie). Vert. Peter Abelsen, Prometheus, 382 blz. € 19,95

Avonturenroman over circusjongen die Engeland ontvlucht werd bestseller in Engeland en de VS. ‘Overrompelend en veelomvattend, een feest van taal en ontbering, een symfonie die je na het slotapplaus in je stoel laat zitten, nog even los van je ongeving’. (Rob van Essen in Boekenbijlage 14-10-11).

Hans Fallada: De drinker (Der Trinker). Vert. Gr. Grose Roolfs, volledig herzien door A. Folkertsma, Cossee, 320 blz. € 12,50

Speciale jubileumuitgave ter gelegenheid van het tienjarige bestaan van de uitgever. Tegelijk verschenen met Gerbrand Bakker: De omweg (208 blz. € 12,50), Mark Boog: De vuistslag (176 blz. € 12,50) en Bernhard Schlink: Zomerleugens (Sommerlügen, vert. Nelleke van Maaren, 272 blz. € 12,50).

Bob Heere: Het olympisch speeltje. De waarde van sport. Atlas Contact, 224 blz. € 19,95

Analyse van ‘Olympisch Plan 2028’, het plan om de Nederlandse sport op alle fronten te verbeteren, door sportwetenschapper Bob Heere. Heere komt tot ‘ontluisterende conclusies’ over de aannames die ten grondslag liggen aan het Olympisch Plan.

Rando Kim: Jong. Duurt langer dan je denkt (Youth, It’s Painful). Vert. David Orthel, Atlas Contact, 220 blz. € 14,95

Zuid-Koreaanse bestseller met adviezen voor jonge mensen over studie, werk, ambities enzovoorts. Uitgangspunt van hoogleraar ‘consumentwetenschap’ Kim is dat iedereen zijn bloeimoment heeft.

Aili & Andres McConnon: Gino Bartali. De leeuw van Toscane (Road to Valor). Vert. Pon Ruiter, Jevgenia Lodewijks en Paul Heijman), Carrera, 270 blz. € 19,90

Boek over het verzetsverleden van de Italiaanse wielrenner Gino Bartali die in WO II als trainende wielrenner valse persoonsbewijzen en documenten vervoerde en betrokken was bij de redding van 800 Italiaanse Joden.

Bert van Nieuwenhuizen: De zilveren stroom. Leve het ouder worden. Aspekt, 180 blz. € 18,95

Lofzang van babyboomer Bert van Nieuwenhuizen op de vergrijzing die volgens hem beter ‘zilveren stroom’ kan worden genoemd.

Bart Pennewaert: Sneltrein China. Een land dat zichzelf voorbijraast. Vrijdag, 192 blz. € 17,90

China voor beginners door de Belgische diplomaat Bart Pennewaert die van 2007 tot 2011 op de Belgische ambassade in Beijing werkte. Pennewaert schreef eerder een boek over Zuid-Afrika.

Clemens Verhoeven: Het vergeten korps. De geschiedenis van de Koloniale Reserve. Vantilt, 256 blz. € 29,50

Rijk geïllustreerde geschiedenis van de Koloniale Reserve, het Nederlandse vrijwilligersleger dat in 19de eeuw een slechte naam had maar na een reorganisatie uitgroeide tot het elitekorps van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger. In 1950 werden KNIL en Koloniale Reserve opgeheven.