Ondertussen in Kiev - Dead Boys Girlfriend is fiesjka

Vorige week vrijdag introduceerden ze hun eerste cd in hartje Kiev. Nikita Budasj en Ruslan Kolesnikov zijn het antwoord op iedereen die denkt dat er alleen Karpathenpolka of songfestivalmuziek wordt gemaakt in Oekraïne.

Dead Boys Girlfriend maakte ´digitale rock’: gillende gitaren op een snoeiharde beat. De pompende baslijn van het nummer S.O.S ligt lekker in het gehoor. Het nummer zou een goede EK-hit zijn geweest.

Hoewel Dead Boys Girlfriend hot en happening is in de Oerkraïne, kunnen Nikita en Ruslan niet rondkomen van hun band.

“Om in Oekraïne geld wilt verdienen met muziek dan moet je lang blond haar hebben en lekkere tieten”, zegt Ruslan subtiel.

Volgens Nikita en Ruslan stelt de muziekscene in Oekraïne niet zo veel voor. “In vergelijking met Nederland zijn er maar weinig groepen”, zegt Ruslan. Toch begint er heel langzaam iets van een alternatief circuit te ontstaan in het Oost-Europese land. “Het gaat hier heel langzaam vooruit”, zegt Ruslan. “En het is hier is het in elk geval beter dan in Rusland. Zowel qua sound als ideeën.”

Maar muziekkenner Masja Ivanova (van Russische komaf) is het daar niet mee eens. “Oekraïne loopt tenminste vijf jaar achter op Rusland. Grote artiesten als Björk en Lady Gaga gaan naar Moskou. In Kiev komen alleen de artiesten die al op hun retour zijn.”

Masja Ivanova schrijft over Oekraïense muziek op haar blog en is de frontvrouw van haar eigen ‘experimentele grungeband’ , Respect your Mom.

Dead Boys Girlfriend voert een nieuwe groep Oekraïense muzikanten aan, zegt Masja Ivanova. “Ze zijn fiesjka. Dat is Russisch slang voor iets nieuws, iets speciaals.”

    • Steven Derix