Nog een vakantieboek? Even Apeldoorn bellen

Juni is bijna voorbij. Tijd voor de vier memorabele momenten (en nog één uit mei).

5Tip van de maand (1). Op 7 mei kreeg KPN-topman Eelco Blok ’s avonds een telefoontje van Daniel Hajj Aboumrad, zijn tegenvoeter van telefoonbedrijf América Móvil. De Mexicanen denken over een minderheidsbelang in KPN, heeft Aboumrad hem een paar weken eerder verteld. Hij belt ’s avonds laat, meldde KPN afgelopen maand in een Engelstalig memo aan zijn beleggers. Maar niet hoe laat. Aboumrad stuurt er nog een mailtje achteraan en dan gooit Móvil zijn persbericht eruit. Zij willen 28 procent van de aandelen. Maar daar komt KPN pas de volgende dag achter. Het verraste KPN komt in een paar uur met twee persberichten om zijn positie toe te lichten. Tip: wie ’s avonds laat een Mexicaan aan de lijn krijgt, kan beter even opblijven.

4 Tip (2). Nederlandse politici en de Belastingdienst kregen vorige week steun uit onverwachte hoek. De invloedrijke financiële rubriek The Lex Column in de Financial Times laakte de complexiteit én de lengte van de belastingwetgeving in de VS (oplopend tot 77.000 pagina’s) en het Verenigd Koninkrijk (11.500 pagina’s). Neem een voorbeeld aan Nederland, zegt de Lex. Duidelijke regels. En de wetgeving is niet dikker dan een paperback. Zoekt u nog een vakantieboek? Even Apeldoorn bellen.

3 Held op sokken. Bij sprekersbureau Homerus kun je DSB Bank oprichter Dirk Scheringa, de ‘anti-bankier’ met geitenwollen sokken, boeken voor optredens over onderwerpen als ‘besturen en ondernemen’. En na het vernietigende curatorenrapport over opkomst en ondergang van DSB ook over ‘bedrijfsdebacles’? Nee, vergeet Scheringa, maak het toneel vrij voor DSB-curator Rutger Jan Schimmelpenninck. Hij heeft een kijkje gehad in de keuken van talloze brokkenmakers. Van automatiseringsbedrijf HCS tot vliegtuigbouwer Fokker. Van de Nederlandse Lehman Treasury BV tot Van der Hoop Bankiers. Waar is het sprekersbureau dat Schimmelpen-ninck engageert?

2 Bankbrokken. Soms denk je bij het lezen van de feiten in een rechtszaak: geheide zege voor de klagers. Neem meneer A, zoals hij in het vonnis op de website rechtspraak.nl heet. Hij bezit een woonboerderij met een taxatiewaarde van 1.275.000 euro en hypotheken bij twee banken van samen 476.855 euro. In 2006 koopt hij een nieuw huis. Een derde bank, ING, leent hem 640.000 euro. De overwaarde op zijn oude huis zou hij na verkoop via ING beleggen. Daarmee moet hij de rente van 4.400 euro per maand betalen, want verder heeft hij alleen AOW. Dit gaat dus fout. Hij krijgt van ING nog eens 90.000 euro, zijn dossier raakt bij de bank kwijt, ING wil haar geld terug, beide huizen worden verkocht. Restschuld aan ING: 385.643,38 euro. Meneer A vindt dat ING tekort geschoten is in haar zorgplicht en hem nooit zoveel had mogen lenen. De rechter zegt: meneer A, u had direct aan de bel moeten trekken toen u de maandlasten niet kon betalen, niet 2,5 jaar later. Meneer A verliest en moet ook de kosten van ING betalen: nog eens 8.689 euro

1De barometer. De economische situatie is de laatste twaalf maanden duidelijk of iets verslechterd, zegt 77 procent van de consumenten in de laatste peiling van het CBS. 61 procent verwacht dat ook de komende twaalf maanden. Somberheid vloert de economie.

Menno Tamminga

    • Menno Tamminga