Morsi legt eed af op Tahrir-plein - vreest ‘niemand behalve Allah’

Egyptenaren zwaaien met vlaggen op het Tahrir-plein in afwachting van Mohammed Morsi, de nieuwe Egyptische president die de eed komt afleggen. Foto AFP / Khaled Desouki

De nieuwe Egyptische president Mohammed Morsi heeft vrijdag op het volgestroomde Tahrirplein in Caïro symbolisch de eed afgelegd, meldt persbureau AP. In een sneer naar de regerende generaals verklaarde hij: ‘Ik vrees niemand behalve Allah’.

Morsi sprak aan de vooravond van zijn officiële beëdiging voor een hoge rechter tienduizenden aanhangers die naar het Tahrir-plein waren gekomen toe. AP schrijft dat Morsi zei de leider van de revolutie te zijn en dat deze zal doorgaan.

Morsi belooft Omar Abdel-Rahman te bevrijden

In een felle toespraak zwoer Morsi dat de macht van het volk boven alles gaat en dat niemand bevoegdheden bij de president kan weghalen. Veel betogers riepen hem op om de eed op het plein af te leggen en zo de generaals te tarten die na het vertrek van Hosni Mubarak de macht naar zich toe hebben getrokken.

Ook heeft Morsi beloofd Omar Abdel-Rahman te bevrijden. Abdel-Rahman is de spirituele leider van de mannen die veroordeeld zijn voor de bomaanslag op het World Trade Center in 1993, en tevens blinde sjeik die in de Verenigde Staten vast zit voor samenzweringen om belangrijke plekken in New York op te blazen.

Morsi: eenheid en vrede

Mohammed Morsi van de Moslimbroeders won afgelopen zondag de presidentsverkiezingen van Egypte. Morsi kreeg in de tweede ronde van de verkiezingen 51,7 procent van de stemmen en versloeg daarmee zijn rivaal Ahmed Shafiq.

In zijn overwinningsspeech op de Egyptische staatstelevisie riep Morsi op tot eenheid in zijn land en wil een ‘boodschap van vrede’ aan de wereld brengen. Ook zei Morsi dat hij de bestaande internationale verdragen wil behouden. Een verwijzing naar het Egyptisch-Israëlische vredesverdrag van 1979, aldus persbureau AP.

    • Judith Laanen