Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘Meningsverschillen’ VS en Rusland aan vooravond van Syrië-overleg

Er zijn nog altijd meningsverschillen tussen Rusland en de VS over hoe de situatie in Syrië aangepakt moet worden. Dat zei een Amerikaanse functionaris nadat de ministers van Buitenlandse Zaken, Clinton en Lavrov, elkaar vandaag spraken.

De vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad - China, Frankrijk, Rusland, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië - spreken elkaar morgen in Genève over Syrië. Lavrov zei na het gesprek van vandaag dat er morgen desondanks ‘een goede kans is dat er een overeenkomst gevonden wordt’.

In Genève praten de landen over een plan van Kofi Annan, gezant van de Verenigde Naties. Hij ziet een machtsoverdracht voor zich waarbij een regering van nationale eenheid verkiezingen uitschrijft en een nieuwe grondwet opstelt. In de overgangsregering zouden zowel vertegenwoordigers van president Assad als van de oppositie zitting moeten krijgen.

De VS roepen Assad al langere tijd op om af te treden en zien dat gebeuren als Annans voorstel uitgevoerd wordt. Rusland wil echter niet dat het buitenland zich gaat bemoeien met het samenstellen van een regering van nationale eenheid, omdat het Syrische volk zich daarover zou moeten uitspreken. Gisteren kwam nog naar buiten dat Moskou volgens diplomaten wel achter het plan stond, maar dat werd later ontkend door Lavrov. Steun van Rusland is van cruciaal belang, omdat het land over vetorecht beschikt.