Rente tienjarige staatsobligaties Spanje en Italië ‘spuit omlaag’

Handelaren kijken naar de koersen op de beurs in Madrid. Foto Reuters / Andrea Comas

De markten hebben verheugd gereageerd op het akkoord dat regeringsleiders vannacht bereikten op de EU-top in Brussel. De Spaanse en Italiaanse rente op tienjarige staatsobligaties daalt flink.

De Italiaanse rente op tienjarige staatsobligaties daalde 32 basispunten en is nu minder dan 6 procent. Ook de Spaanse rente op tienjarige staatsobligaties daalde tot 6,4 procent, met 45 basispunten. Eerder deze maand noteerde de Spaanse rente nog op 7,29 procent, het hoogste niveau sinds de invoering van de euro.

Directe toegang tot noodfonds goed nieuws voor rente

De regeringsleiders zijn vannacht overeen gekomen dat er een gezamenlijk bankentoezicht komt waarbij het noodfonds direct kan worden ingezet om banken te herkapitaliseren. Dat betekent dat noodlijdende Spaanse banken direct toegang hebben tot het noodfonds ESM. En Italië, dat in zwaar weer verkeert, hoeft aan minder strenge voorwaarden te voldoen om uit het noodfonds te putten. Als gevolg daarvan “spuit de rente omlaag”, zegt chef van onze economieredactie Jan Meeus:

“De rentes van Italië en Spanje dalen nu het hardst, omdat er vannacht is overeengekomen dat het noodfonds ESM direct obligaties kan opkopen. Dat betekent dat voortaan een externe partij kan ingrijpen: er is eigenlijk een nieuwe belegger op de markt - het noodfonds. Als een bank nu problemen heeft, gaat dat via het noodfonds. Er komt zo in feite een knip tussen de staat en de banken, waardoor ze elkaar niet meer meeslepen in hun val.”

Ook beurzen reageren verheugd

De AEX opende 1,3 procent hoger. De FTSEurofirst 300, de index van de belangrijkste Europese aandelen, steeg 1,7 procent tot 1,012.45 punten, een niveau dat voor het laatst werd behaald op 21 juni.

De Ibex 35, de beurs van Madrid, opende fors hoger met een winst van vier procent. Ook de FTSE MIB opende met een flinke winst van drie procent en kwam op 13.816 punten. De Duitse Dax stond kort na opening op 6.296,74: een winst van 2,39 procent. De Parijse CAC opende met een winst van ruim drie procent. FTSE Londen steeg 1,74 procent.

Ook de koers van de euro tegenover de dollar steeg met een ruime procent. Dat is de grootste stijging in acht maanden.

    • Mirjam Remie