Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Gemengde reacties op afspraken Europese top, kritiek op Rutte

Rutte in gesprek met Cameron, gisteren in Brussel. Foto AP / Geert Vanden Wijngaert

Parlementariërs hebben vanochtend wisselend gereageerd op de instemming van premier Mark Rutte met de mogelijkheid banken direct te steunen met geld uit het Europees noodfonds. Veel politici constateren dat de afspraken bij de Eurotop verder gaan dan wat Rutte eerder bepleitte.

De regeringsleiders zijn vannacht overeengekomen dat er een gezamenlijk bankentoezicht komt waarbij het noodfonds direct kan worden ingezet om banken te herkapitaliseren. Het CDA, PvdA, D66 en GroenLinks zijn positief over de afspraken die in Brussel zijn gemaakt, maar zijn kritisch over de rol van Rutte.

Pechtold positief over toezicht

D66-leider Alexander Pechtold reageert positief op het nieuwe toezicht op Europese banken:

Twitter avatar APechtold Alexander Pechtold Belangrijke Europese stappen gezet vannacht. Bankenunie en meer democratie stap dichterbij. Groeiagenda biedt kansen. #nuvooruit

Wel noemde hij op radio 1 de maatregel “hard gelag” voor de premier, die afgelopen week door de Kamer werd beschuldigd van het verkondigen van een onovertuigend Europabeleid.

De premier kreeg eerder deze week tijdens een debat van verschillende kanten te horen dat hij met twee tongen praat en in Brussel een positiever verhaal houdt over Europa dan in Nederland.

PvdA: grotere stap dan verwacht

PvdA-leider Diederik Samsom stelt dat een groter dan verwachte stap naar een bankenunie is gezet.

Twitter avatar diederiksamsom Diederik Samsom Er is een groter dan verwachte stap gezet naar Bankenunie. Dat is goed voor stabiliteit in EU. Het zou Rutte sieren als ie dat gewoon erkent

Buma: stabieler financieel stelsel dichterbij

Volgens CDA-leider Sybrand van Haersma Buma brengen de afspraken een stabieler financieel stelsel dichterbij. “Dat is goed voor Nederland, voor onze banen en voor onze toekomst.” Wel wees hij er volgens persbureau Novum op dat Rutte voorafgaand aan de top geen nieuwe instrumenten wilde, maar hier uiteindelijk wel mee heeft ingestemd. “Het lijkt erop dat hij zich heeft laten overrompelen.”

Sap tevreden met Europees bankentoezicht

Ook GroenLinks-leider Jolande Sap is tevreden met het stevigere Europese bankentoezicht. Wel moet er volgens haar worden ‘doorgepakt’.

“Bij een echte bankenunie horen ook een Europees depositiegarantiefonds en een bankensaneringsfonds. Parlementen mogen niet buitenspel komen te staan.”

Slob en Wilders kritisch op instemming Rutte

PVV-leider Geert Wilders en ChristenUnie-leider Arie Slob reageerden kritisch op de instemming van premier Mark Rutte. Slob schreef op Twitter:

Twitter avatar arieslob Arie Slob Ook bij MP Rutte geldt: onder druk wordt er veel vloeibaar. Nu ook directe bankensteun via ESM. Voorkeursbehandeling voor Spanje. #eurotop

Geert Wilders noemt Rutte ‘slaafs’:

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Rutte slaafs op de knieen voor Italiaanse en Spaanse maffia: toch directe miljardensteun aan hun banken uit ESM mogelijk #slappeknieen

Rutte: banken ontvangen hulp onder strenge voorwaarden

Rutte benadrukte na het nachtelijk overleg op radio 1 dat noodlijdende banken onder zeer strenge voorwaarden in aanmerking komen voor financiële hulp uit het ESM fonds, zodra het nieuwe bankentoezicht er is.

Volgens Rutte is er geen sprake van dat noordelijke landen zijn gezwicht voor druk vanuit het zuiden, ofwel Italië en Spanje. Er komen voor deze spelers geen soepeler voorwaarden voor de toegang tot de Europese noodfondsen EFSF en ESM.