Kraantje Pappie is klaar voor de hoofdpodia

Pop

Hiphopfestival Cause. Gehoord: 27/6, Melkweg, Amsterdam ***.

De eerste editie van hiphopfestival Cause werd wegens tegenvallende kaartverkoop verplaatst van de Heineken Music Hall naar de Melkweg in Amsterdam. Wellicht verwachtte de organisatie iets te veel van rapper Wiz Khalifa, die vorig jaar na megahit Black And Yellow nog solo in de HMH stond. Maar die hit is alweer even geleden en Khalifa’s livereputatie is wankel. Ook woensdagavond bleek de Amerikaan een matte afsluiter; een stonede brabbelaar die zelfs zijn clubkrakers live nauwelijks aan de gang kreeg.

Het festival had aan de voorgaande act een betere afsluiter gehad. Kraantje Pappie uit Groningen zette zijn zegetocht in het livecircuit voort met een explosief optreden. De rapper heeft met nummers als Crane, Ze Volgen, Barkeeper en hit Wat Nou Als Het Lukt de perfecte ingrediënten voor een opzwepende show. Hij rapt beheerst en vol pit en zoekt steeds contact met het publiek, dat na elk nummer uitzinniger gaat springen. Kraantje Pappie stond in de kleine Oude Zaal, maar bewees absoluut op het hoofdpodium thuis te horen.

Nu was de grote zaal voor de Amerikanen, zodat de nog weinig verheffende Hoodie Allen een veel te grote zaal moest vermaken met zijn vlakke mix van rap en collegerock. Al veel beter op zijn plaats was de nieuwe protegé van maestro Dr. Dre, Kendrick Lamar, die zonder achtergrondrapper krachtig voor de dag kwam.

Rapper B.o.B was de verrassing van het festival met een wervelende, prachtige popshow met synchroon dansende zangeressen en een uitgebreide band. Het was het zeldzame soort hiphopact waarbij de livemuzikanten werkelijk iets aan de dj toevoegden. Of het nu vrij bleke pophits betrof als Airplanes en Nothin’ On You, of wat stevigere tracks als Strange Clouds en Ray Bands; B.o.B en zijn band maakten er live stevig rockende, festivalwaardige hiphopfunk van.

    • Saul van Stapele