Kortkolom buitenland

Z-Korea zegt tekening verdrag met Japan af

Tokio. Op het laatste moment heeft Zuid-Korea vanmorgen de ondertekening van een verdrag met Japan over de uitwisseling van gevoelige militaire inlichtingen afgezegd. Het leidde de laatste dagen tot een storm van verontwaardiging in Zuid-Korea bij mensen die op de wandaden van Japan tijdens de bezetting van hun land voor 1945 wezen. Japan en Zuid-Korea neigen tot samenwerking uit vrees voor zowel de militairen expansie van China als de dreiging die uitgaat van Noord-Korea met zijn kernwapens. (AP)

Chinees die spot dreef met Bo Xilai vrijgelaten

Peking. Een Chinese blogger die was veroordeeld tot een jaar in een werkkamp voor een spottend gedicht op de in ongenade gevallen partijleider van Chongqing Bo Xilai is in hoger beroep vrij gesproken. „Dit is het begin van een proces dat de rechtsstaat herstelt in Chongqing”, verklaarde een opgeluchte Fang Hong. Hij kan nu aanspraak maken op een schadevergoeding. Bo liet critici vaak gevangen zetten. (AP)

Oppositie Mongolië eist overwinning op

Oelan Bator. Bij de parlementsverkiezingen gisteren in Mongolië, een land dat over grote grondstoffenvoorraden beschikt, lijkt de oppositionele Democratische Partij (DP) de overwinning op te eisen. De partij zei vandaag 36 van 76 zetels te hebben gewonnen. Officiële uitslagen zijn er nog niet. De verkiezingen worden internationaal scherp gevolgd. De nieuwe regering zal een aantal cruciale beslissingen nemen over de winning van grondstoffen. (Reuters)

Aantal doden door geweld in Irak stijgt

bagdad. Zeker twintig mensen zijn gisteren gedood en ruim honderd gewond bij aanslagen in Irak. De bloedigste had plaats in een shi’itische wijk in de hoofdstad Bagdad, waar acht mensen om het leven kwamen toen een bom in een geparkeerde taxi ontplofte. Sinds begin deze maand zijn volgens officiële cijfers bijna 200 mensen gedood bij aanslagen tegen 130 in mei. Doelwit waren hoofdzakelijk shi’itische pelgrims en shi’itische heilige plaatsen. (Reuters, AFP)