Kantje boord, maar Federer overleeft vijfsetter tegen Benneteau

Federer wordt na de partij gefeliciteerd door Benneteau.
Federer wordt na de partij gefeliciteerd door Benneteau. Foto AP / Anja Niedringhaus

Het leek er vanavond even op dat Wimbledon na Nadal (gisteren) nog een favoriet vroeg zou kwijtraken. Maar Federer wist na een 2-0 achterstand tegen Julien Benneteau alsnog in vijf sets te winnen.

De zesvoudig winnaar zegevierde uiteindelijk in 4-6, 6-7 (2), 6-2, 7-6 (6), 6-1.

Benneteau leek lange tijd op weg naar de grootste stunt uit zijn carrière. De nummer 32 van de wereld pakte op sensationele wijze een 2-0 voorsprong in sets. Het enige breekpunt van de eerste set pakte hij met beide handen aan. De tweede set trok Benneteau met 7-2 in de tiebreak naar zich toe.

Federer herpakt zich en wint drie sets op rij

Vroeg in de derde set viel Benneteau en hoewel hij daar op het oog niet veel schade aan overhield, betekende het wel het keerpunt in de wedstrijd. Federer pakte binnen een mum van tijd met 6-2 de derde set. In de vierde set was het razend spannend: de set verliep op service, waarna een tiebreak de beslissing moest maken. De routine van Federer gaf daarin de doorslag.

Het verlies van de vierde set kwam Benneteau in de beslissende vijfde set niet meer te boven. Federer brak tweemaal en serveerde uiteindelijk met een lovegame de wedstrijd uit. Daardoor blijft de publiekslieveling nog altijd in de race om weer nummer één van de wereld te worden. Bij toernooiwinst neemt Federer het stokje over van Novak Djokovic.

    • Peter Zantingh