Julian Assange moet zich vandaag melden bij politie

De Londense politie eist dat Wikileaks-oprichter Assange de ambassade van Ecuador verlaat.

Londen. De politie van Londen, de Scotland Yard, heeft Julian Assange een bericht gestuurd waarin hij wordt verzocht zich vandaag op een politiebureau in de stad te melden. Doet hij dat niet, dan wordt hij gearresteerd.

De Wikileaks-oprichter zocht vorige week zijn toevlucht op de Ecuadoriaanse ambassade, in de hoop in dat land asiel te krijgen. Hij heeft daarmee de voorwaarden van zijn borgtocht geschonden. Zodra hij de ambassade verlaat, zal hij worden opgepakt. De Ecuadoriaanse ambassadeur is afgelopen zondag naar Ecuador afgereisd om de kwestie-Assange te bespreken. Het land zegt hem wel te beschermen terwijl het zich beraadt op zijn asielaanvraag. In 2010 bood Ecuador hem al eens onderdak aan.

Volgens de politie zou de oproep aan Assange een „gangbaar gebruik” zijn in dit soort gevallen.

De Hoge Raad bepaalde dat Assange gisteren uitgeleverd had moeten worden aan Zweden, waar hij zal worden gearresteerd voor seksueel misbruik van twee vrouwen. Assange is er echter alles aan gelegen om niet te worden uitgeleverd aan Zweden, omdat hij vreest dat hij dan zal worden overgedragen aan de VS.

De Wikileaks-oprichter heeft veel regeringen tegen zich in het harnas gejaagd door het massaal lekken van diplomatieke documenten. Assange heeft alle aanklachten tegen hem altijd ontkend. Volgens hem zijn ze politiek gemotiveerd. NRC