Italianen vieren hun SuperMario’s

Supporters in Milaan vieren het eerste doelpunt van Balotelli (Foto Reuters/ Alessandro Garofalo)

SuperMario in het kwadraat. Je buitelt in Italië over de grappen en woordspelingen heen nu zowel in Warschau als in Brussel een ‘SuperMario’ de Duitse weerstand heeft gebroken en de stemming in het land ineens een stuk positiever heeft gemaakt.

Mario Monti die van bondskanselier Merkel belangrijke concessies loskrijgt, Mario Balotelli die twee keer scoort en de sterke Duitsers op de grasmat tot de overgave dwingt.  Als je dat visueel verenigt, zoals op Italiaanse Facebooksites gebeurt, krijg je dit:

 

Mario Monti heeft  in Brussel gehoor weten te vinden voor de Italiaanse frustratie. De regering in Rome heeft een reeks structurele hervormingen  uitgevoerd of ingezet. Maar de hoge rente die het land moet betalen op zijn leningen, maakt al die inspanningen weer ongedaan. ‘Doelpunt of spread, Italië rekent op de Mario-factor’ kopt de zakenkrant Il Sole 24 Ore. En ook: ‘Uiteindelijk zegt Merkel ja (ondanks de doelpunten van Balotelli)’. Monti komt terug met de garantie dat de Europese steunmechanismes ook gebruikt kunnen worden om Italiaanse en Spaanse staatsleningen op te kopen als de rente daarvan te hoog oploopt.

Tekenaar Giannelli van de Corriere della Sera zag het zo:

 

Dat Monti Merkel heeft weten te overtuigen, wordt niet meteen uitgelegd als een zege van Rome op Berlijn in de Italiaanse pers, meer als een overwinning van de redelijkheid. Maar Der Spiegel ziet de concessie van Merkel toch echt als een nederlaag. Monti mag zich de overwinnaar voelen. Hij heeft de weerstand van Merkel gebroken, zoals Balotelli dat heeft gedaan met die Mannschaft (hier in het Engels).

Monti durfte sich am Freitag als Sieger fühlen. Er hatte in Brüssel den Widerstand von Bundeskanzlerin Angela Merkel gebrochen - ganz so wie Mario Balotelli die deutsche Mannschaft zuvor im EM-Halbfinale überwunden hatte.

Premier Monti, die niet bekend staat als een voetballiefhebber, moet enorm opgelucht zijn. Hij had zijn ministers gevraagd het weekeinde in de buurt van Rome te blijven, om eventuele noodmaatregelen te nemen voordat de financiële markten maandag opengaan. Nu voelt hij zich veilig genoeg om naar de finale in Kiev te gaan.

En dan  SuperMario Balotelli. Die heeft de Duitsers verslagen, daarover bestaat geen discussie. Hier zijn direct aanwijsbare winnaars en verliezers. Voor de Corriere della Sera was dit misschien wel de mooiste voetbalwedstrijd van de azzurri sinds de oorlog. En belangrijker: Italië heeft gespeeld vanuit zijn eigen kracht.

Het was misschien wel de mooiste partij van Italië sinds de oorlog, de meest complete [...] van een schoonheid die voortkomt uit het bewustzijn van de eigen kwaliteiten. […] Voor het eerst hebben we gespeeld alsof wij Duitsland waren, alsof het natuurlijk voor ons is om alles te zetten op het talent van de middenvelders en twee verschillende aanvallers.

Acht op de tien Italianen had de tv op de voetbalwedstrijd staan, donderdagavond. Het was een feest, volgens de Italiaanse pers: superbe, een meesterwerk, magistraal, verrukkelijk.  La Repubblica schrijft dat het oude grapje nu moet worden bijgesteld.

Voetbal is een sport die je met elf tegen elf speelt en aan het einde winnen de Duitsers alleen maar als ze niet tegen de Italianen spelen.

De meeste aandacht gaat natuurlijk naar Balotelli. De kunstenaar Dario Gambarin eerde hem op de manier die zijn handelsmerk is geworden: met een tractor.

 

De Corriere della Sera omschrijft Balotelli als

het symbool van het Italië van de 21ste eeuw, multi-etnisch, waarlijk Europees en eindelijk  zoals Frankrijk of Engeland: de eerste echte gekleurde (speler) in de geschiedenis van ons land.

Balotelli, in Palermo geboren als kind van Ghanese immigranten,  is op driejarige leeftijd adopteerd door een Italiaans gezin. Hij is al een echte Italiaan, volgens de Corriere. Want naar wie ging hij na meteen na de wedstrijd toe voor een omhelzing? Naar zijn moeder. La Repubblica had de foto’s :

 

 

    • Marc Leijendekker