Geen Spelen voor Beckham

Hij was in Singapore om Londen aan de Olympische Spelen te helpen. Hij was in Athene om de olympische vlam op te halen en naar Britse bodem te brengen. Maar gisteren spatte de olympische droom voor David Beckham uiteen.

De 37-jarige oud-aanvoerder van Engeland, die 115 keer voor dat land speelde, werd niet gekozen voor de eerste Britse voetbalploeg die sinds 1960 aan de Spelen meedoet. Bondscoach Stuart Pearce mag slechts drie spelers meenemen die ouder zijn dan 23 jaar, en koos voor Micah Richards van Manchester City en de Welshmen Craig Bellamy (Liverpool) en Ryan Giggs (Manchester United).

Vooral de keuze voor de laatste is begrijpelijk. Giggs is een van de beste spelers in Europa, maar deed nooit mee aan grote internationale toernooien omdat Wales daarvoor niet goed genoeg is. En ook de keuze voor Richards ligt voor de hand. Alle andere verdedigers die voor dit Britse team in aanmerking kwamen, zijn uitgeschakeld door blessures, of deden mee aan het EK.

Pearce heeft zich duidelijk niet door sentiment laten leiden. Anders waren er genoeg redenen om Beckham mee te laten spelen. Niet alleen was hij betrokken bij de succesvolle poging van Londen om de Spelen te krijgen, hij is ook nog eens ambassadeur voor het olympische voetbal. Dat is een van de minst populaire disciplines (er zijn nog steeds kaartjes te krijgen) en een optreden van Beckham had de sport zeker opgevijzeld. En Beckhams sponsors Samsung en Adidas zijn ook twee grote sponsoren van de Spelen.

Maar Pearce koos voor voetbal. En Beckham, die nu voor Los Angeles Galaxy speelt, is duidelijk de mindere van veel spelers die nog meedoen in de Premier League.

Beckham is teleurgesteld:

,,Iedereen weet hoeveel het altijd voor mij heeft betekend om voor mijn land te spelen, dus ik zou vereerd zijn geweest als ik was gekozen voor dit unieke Britse team.”

    • Titia Ketelaar