Gasbedrijf Gazprom opent vestiging in Den Bosch

Staatsgasbedrijf Gazprom uit Rusland heeft een kantoor in Den Bosch en wil een speler op de zakelijke energiemarkt in Nederland worden.

Rotterdam. Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom gaat direct gas leveren aan zakelijke klanten in Nederland. Vanuit een nieuw kantoor in Den Bosch hoopt Gazprom binnen vijf jaar 15 procent van de Nederlandse zakelijke energiemarkt in handen te krijgen. Dat zei de directeur van Gazprom Energy Benelux gisteren in het Financieele Dagblad. Gazprom Energy is de verkooporganisatie van Gazprom in Europa, met vestigingen al aanwezig in Groot-Brittannië, Ierland, Frankrijk en Duitsland.

Energiebedrijven als Nuon en Essent krijgen hiermee concurrentie van het grootste gasbedrijf ter wereld. Consumenten kunnen niet direct gas bij Gazprom kopen. Die markt noemt directeur Sytse van Heijst in het Financieele Dagblad te bewerkelijk. „Daar moet je klaar voor zijn.” In Duitsland biedt Gazprom wel al energie aan aan consumenten.

Gazprom, dat ruim vierhonderdduizend mensen in dienst heeft, is voor meer dan de helft in handen van de Russische staat. Critici zien het als een instrument waarmee het Kremlin gas afnemende landen onder politieke druk kan zetten. Een kwart van het gas dat in Europa verstookt wordt, komt uit Rusland.

De Nederlandse directeur zegt in het FD dat hij het bedrijf leidt als elk ander Nederlands energiebedrijf. Het staat onder toezicht van de NMa, en het hoofdkantoor staat niet in Moskou maar in Manchester. NRC