Franse sprinter Lemaitre wint 100 meter op EK

De Franse sprinter Christophe Lemaitre is gisteren opnieuw Europees kampioen op de 100 meter geworden. Zijn winnende tijd was licht teleurstellend: 10,09 seconden. Maar dat had te maken met tegenwind voor de sprinters.

Lemaitre prolongeerde zijn titel die hij twee jaar geleden bij de EK in Barcelona veroverde. Daar was de Fransman met drie gouden medailles de ster van het toernooi – hij won ook nog de 200 meter en de 4x100 meter estafette. Lemaitre zal bij de EK van dit jaar in Helsinki dat kunststukje niet herhalen, omdat hij zich met het oog op de Olympische Spelen in Londen niet te veel wil belasten en de 200 meter laat schieten. Lemaitre loopt wel de estafette. Op dat onderdeel is Frankrijk favoriet.

Zijn absentie op de 200 meter betekent dat Lemaitre de confrontatie met de Antilliaanse Nederlander Churandy Martina ontloopt. Die liet op zijn beurt de 100 meter lopen, eveneens met het oog op de Spelen. Daarmee worden de EK twee keer een strijd tussen de twee beste Europese sprinters onthouden.

Ondanks de afwezigheid van Martina won Lemaitre moeizaam. Hij had moeite zich na twee valse starts te concentreren en wist op de valreep zijn jonge landgenoot Jimmy Vicaut (tweede) en de Noor Jaysuma Saidy Ndure (derde) voor te blijven.

De Bulgaarse Ivet Lalova werd bij de vrouwen Europees kampioen op de 100 meter. De moeilijke omstandigheden – naast tegenwind was het koud en guur – leverden ook voor haar een tegenvallende tijd op. Lalova liep een tijd van 11,28 seconden, waar het Europees record op 10,73 staat. Het zilver ging naar de Oekraïense Olesya Povh en het brons naar de Litouwse lona Grincikaite.

Lalova’s titel emotioneerde haar. Ze was in 2005 al eens Europees indoorkampioen op de 200 meter geworden, maar deze prijs in de buitenlucht staat hoger aangeschreven. Bovendien is het haar eerste grote succes na haar dijbeenbreuk in 2005. Die blessure heeft haar twee jaar gekost.

De Tsjech Vitezslav Vesely won het speerwerpen met een worp van 83,72 meter. De Europese titel hoogspringen bij de vrouwen ging naar de Spaanse Ruth Beitia met 1.95 meter.