Focaccia di Recco

Italianen en olijfolie, dan denk je allicht aan antipasti van groenten. Maar onlangs kreeg ik bij een vriend iets totaal anders: een heel dun kaasbrood met daarin gesmolten kaas en eroverheen olijfolie. Gloeiend heet uit de oven. Je at je vingers erbij op. Nu is deze vriend nogal een bakker, zodat ik eerst aannam dat

Italianen en olijfolie, dan denk je allicht aan antipasti van groenten. Maar onlangs kreeg ik bij een vriend iets totaal anders: een heel dun kaasbrood met daarin gesmolten kaas en eroverheen olijfolie. Gloeiend heet uit de oven. Je at je vingers erbij op.

Nu is deze vriend nogal een bakker, zodat ik eerst aannam dat het vervaardigen van zoiets heerlijks niet voor gewone stervelingen was weggelegd. Hij liet een filmpje zien op You Tube dat die overtuiging alleen maar versterkte, al was het wel heerlijk om naar te kijken: je ziet er een tamelijk dikke vrouw keihard werken om een soort tafelkleden van deeg te fabrieken waarmee ze razendsnel grote bakblikken bedekt en binnen de kortste keren komen er uit een enorme oven goudbruine bubbelende platte broden waar ze naast staat te glunderen en waarvan je metéén een hap wilt nemen (Zoek op Youtube op ‘focaccia di recco’).

Het brood word gemaakt met een speciale Italiaanse kaas, stracchino, een zachte koeienkaas die natuurlijk flink moeilijk te krijgen is hier. Vervang hem door een andere romige, goedsmeltende koeienkaas, dat is niet hetzelfde maar toch ook erg lekker. Ik heb ‘Brin de paille’ genomen, want dat had de plaatselijke supermarkt dan wel, en het brood gegeten als maaltijd met een salade van kleine zoete tomaten met salsa verde erover. Het idee is eigenlijk om een stukje hiervan te nemen bij het aperitief…

Voor 4 broden

500 g bloem, 0,5 dl olijfolie, 2,5 dl water, snufje zout

500 g stracchino of een zachte koeienkaas , wat extra olijfolie, kneepje fleur de sel of grof zout

Maak een kuiltje in de bloem, giet daar de olijfolie en het water in en meng het geheel tot een bal. Kneed die goed door om een mooi glad, elastisch deeg te krijgen. Leg dat tenminste een uur, in plasticfolie verpakt, in de ijskast.

Verwarm de oven voor op 225 graden.

Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken als je vier individuele broden wilt maken, of in vier voor twee wat grotere, of desnoods in 2 stukken voor één flinke kaastaart.

Vet een bakblik in op de maat die je wilt gebruiken – een doorsnee van 24 cm voldoet prima voor de 1/8 porties.

Bebloem het aanrecht en rol het deeg zo dun mogelijk uit, maak het eventueel nog dunner door het met de handen voorzichtig en gelijkmatig nog uit te rekken.

Leg de lap op het bakblik. Verdeel de in stukjes gesneden kaas erover, maak nog zo’n lap en leg die eroverheen. Snijd overhangend deeg weg en druk de randen goed vast. Maak in de bovenkant met de vingers kleine gaatjes.

Besprenkel de bovenkant met olijfolie en smeer die uit met een kwastje. Strooi er wat fleur de sel op en zet de taart in de oven. Na ongeveer 10 minuten komt-ie er goudbruin uit.

Eet meteen!

    • Marjoleine de Vos