Extremisten grijpen macht in heel Noord-Mali

Aan Al-Qaeda gelieerde extremisten hebben sinds gisteren heel Noord-Mali onder controle. Na gevechten, waarbij zeker twintig doden zijn gevallen, hebben ze de seculiere Toearegbeweging MNLA verdreven uit de stad Gao. De machtsgreep versterkt de vrees dat Noord-Mali, een gebied zo groot als Frankrijk, een terroristenstaat wordt.

De streng islamitische groepen Ansar ud-Din en MUJWA, die banden hebben met Al-Qaeda, hadden al de overhand in de noordelijke steden Kidal en Timboektoe sinds het regeringsleger was verjaagd in april. De MNLA, die in het noorden van Mali de onafhankelijke staat Azawad had uitgeroepen, ontkent te zijn verjaagd uit Gao en zegt dat het om een tactische terugtrekking gaat.

Volgens Ansar ud-Din zijn 22 MNLA-strijders gedood bij de strijd om Gao, onder wie een kolonel. MNLA-leider Bilal Ag Acherif zou gewond zijn geraakt en geëvacueerd naar buurland Burkina Faso. De MNLA weigerde commentaar, maar een veiligheidsbron in Burkina Faso bevestigde dat Acherif gewond is.

De strijd om Gao is de culminatie van weken van spanningen tussen de MNLA en de radicaal islamitische groepen die samen het regeringsleger uit Noord-Mali hebben verdreven na de staatsgreep ontevreden militairen in maart. De MNLA had aanvankelijk het voortouw. De beweging wilde een onafhankelijk thuisland creëren voor het nomadische Toearegvolk in Noord-Mali.

Niet lang kregen de extremisten echter de overhand. MUJWA had de controle over een deel van Gao en Ansar ud-Din greep de macht in de historische stad Timboektoe. Volgens analisten is hun machtsgreep in Noord-Mali een bedreiging voor de stabiliteit van de hele regio.

Vorige maand kwamen de groepen bijeen om hun onenigheid bij te leggen. Ze richtten een gezamenlijke bestuursraad op, maar een week later brak er ruzie uit over de rol van de shari’a. De extremisten vinden dat de islamitische wet moet gelden in heel Noord-Mali, maar de MNLA wil daar niets van weten.

UNESCO heeft gisteren de historische stad Timboektoe op de lijst van bedreigd Werelderfgoed gezet als gevolg van het conflict tussen de rebellengroepen. (AP, Reuters, AFP)