Exit poll

Wie zijn mijn concurrenten? Hoe ziet de nieuwe lichting theatermakers eruit?” Wendy Briggeman (23) is tweedejaars op de Amsterdamse Kleinkunstacademie en bezoekt fanatiek het International Theatre School Festival (ITs Festival) in Amsterdam. Op sommige dagen ziet Briggeman hier wel drie voorstellingen op een dag. „Het festival is een belangrijk presentatiemoment. Het zou alleen wel wat meer gespreid mogen worden. Om alles te kunnen zien, onderga ik elke dag een lange theatermarathon.”

Vanavond staat alweer haar tiende voorstelling op het programma, Wij slapen niet van Tatiana Pratley. Met de persiflage op enerverende vakbeurzen studeert Pratley af aan de Amsterdamse regieopleiding.

Briggeman is enthousiast. „Ik vond het mooi uitgebeeld hoe triest en lullig zo’n beurs kan zijn.” In dit soort voorstellingen zou ze later zelf ook wel willen spelen. „Er lopen verschillende verhaallijnen door elkaar heen waarbij eigenlijk alle personages een hoofdrol hebben. Als acteur kun je in dit soort voorstellingen je eigen verhaal tot in de details uitspelen.”

Toch noemt Briggeman het vooruitzicht voor afstuderende acteurs „beangstigend”. „Door de bezuinigingen ziet het er niet zo positief uit. Spelen kan altijd. Maar het wordt moeilijk om er je brood mee te verdienen.Joke Beeckmans

    • Joke Beeckmans