Een boek dat je écht niet weg kunt leggen

Het fysieke boek staat onder druk. Het ebook rukt op, bleek ook deze maand weer toen in Amerika bekend werd gemaakt dat er dit jaar voor het eerste meer ebooks zijn verkocht dan fysieke boeken. Hoe maak je fysieke boek weer urgent? Een uitgever in Argentinië heeft daar een antwoord op gevonden.

Eterna Cadencian, naast uitgever ook boekhandelaar in Buenos Aires, heeft een boek ontwikkeld met verdwijnend inkt. Het boek heet El libro que No Puede Esperar, oftewel Het boek dat niet kan wachten. Dat meldt The Los Angeles Times.

Wacht je namelijk te lang, zet je dit boek na aanschaf argeloos tussen de andere boeken in jouw boekenkast, dan ben je het binnen twee maanden kwijt. Als het boek uit zijn plastic verpakkingsmateriaal komt, begint het inkt weg te vagen. Na grofweg twee maanden is het verdwenen.

Uit een promofilm, te vinden op YouTube, blijkt al dat het boek in Zuid-Amerika veel media-aandacht heeft gekregen en goed is ontvangen. Cadencia wil dan ook doorgaan met publicaties. De werken van nieuwe Latijns-Amerikaanse schrijvers moeten in verdwijnend inkt gedrukt gaan worden.

Het concept wordt een platform voor nieuwe literatuur. Dankzij de ontwikkelde inkt, worden veel boeken binnenkort werkelijk ‘unputdownable’.

 

    • Roderick Nieuwenhuis