Dure tandarts mag nog even blijven

Tandartstarieven zijn sinds de liberalisering met bijna 10 procent gestegen. Gisteren debatteerde de Kamer over de proef.

Redacteur Zorg

rotterdam. Minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) ziet er niets in om direct te stoppen met het experiment met vrije tarieven voor tandartsen, zoals een meerderheid van de Tweede Kamer wil. Dat is onzorgvuldig, betoogde ze gisteren tijdens een debat in de Kamer over het experiment. Zij riep de Kamer daarom op om in elk geval tot november te wachten met een definitief besluit. Dan zijn meer cijfers beschikbaar. Drie vragen over het debat.

1 Waar gaat het debat over?De prijzen voor behandeling door een tandarts zijn in de eerste drie maanden van dit jaar gemiddeld met 9,6 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar, bleek deze week uit een evaluatie. Sinds dit jaar mogen tandartsen hun eigen tarieven bepalen. Het onderzoek is gedaan door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die de zorgmarkt (deels) reguleert. Het experiment met de vrije tarieven zou drie jaar duren. Door de marktwerking zouden de prijzen dalen en de kwaliteit stijgen, is het idee.

Vier partijen in de Tweede Kamer (PvdA, SP, GroenLinks en PVV) willen het experiment nu afblazen. Daar debatteerden ze gisteren over met minister Schippers. De tandartsen, verenigd in de Nederlandse Maatschappij ter Bevordering van de Tandheelkunde (NMT), dreigden gisteren om Schippers voor de rechter te slepen als ze het experiment voortijdig schrapt.

2 Wat zag de zorgautoriteit?Uiteenlopende prijsverschillen. Zo zijn de tarieven voor vullingen en kronen gestegen, maar voor consultatie en diagnostiek niet. Gemiddeld zijn de prijzen 9,6 procent hoger.

Met vrije tarieven zouden patiënten voor een goedkopere tandarts moeten kunnen kiezen, maar dat blijkt lastig. Van de ontevreden patiënten die tegen de NZa zeiden van tandarts te willen veranderen, ziet 34 procent geen alternatief in de buurt.

Uit onderzoek van vergelijkingssite zorgkiezer.nl blijken de tariefverschillen tussen tandartsen groot. De tandarts in Grijpskerk vraagt voor een tweevlaksvulling 43,50 euro, die in Blaricum rekent er 110 euro voor. „Voor de prijsbewuste consument valt er flink te besparen door over te stappen naar een goedkopere tandarts. En dat is vaak ook mogelijk: de goedkopere tandartsen staan in ruime meerderheid open voor nieuwe patiënten”, stelt zorgkiezer.nl.

3 Hoe reageren de tandartsen?Het onderzoek van de NZa is niet goed, zeggen ze. De tandartsen wijzen op onderzoek van het bedrijf Famed, dat de facturen voor 2.100 tandartsenpraktijken verstuurt. Daaruit zou blijken dat de tarieven gemiddeld maar 3 tot 4 procent zijn gestegen. Dat de prijzen niet dalen, komt doordat de marktwerking concurrentie op kwaliteit bevordert. Dat leidt tot een ‘beter product, tegen een goede prijs’.

Volgens de NMT heeft inmiddels 85 procent van de tandartsen een website waarop de patiënt kan zien wat alles kost. Zo kan hij vooraf beslissen naar een andere tandarts te gaan. Voorheen was dat niet zichtbaar.

    • Frederiek Weeda