Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Energie

Duizenden betogers in Japan tegen heropening kernreactoren

Demonstranten betogen voor het kantoor van de Japanse premier in Tokyo tegen de heropening van twee kernreactoren. Foto Reuters /Toru Hanai

Duizenden demonstranten hebben zich voor het kantoor van de Japanse premier Yoshihiko Noda in Tokio verzameld, meldt persbureau AP. De betogers protesteren tegen de heropening van twee kernreactoren die Japan dit weekend weer in werking wil stellen.

Update: Er bestaat onduidelijkheid over het aantal demonstranten. Volgens persbureau AP zouden er ruim 10.000 betogers op de been zijn. Trouw-correspondent Wouter van Cleef noemt op Twitter veel grotere aantallen. De organisatie van het protest zegt tegenover het Japanse persbureau Kyodo dat er ruim 45.000 demonstranten zijn. De Japanse krant Asahi houdt het op ruim 150.000 betogers:

Twitter avatar WvanCleef Wouter van Cleef @pvdp Asahi (prima krant) quote organisatoren als 100.000. TBS (tv station in Tokyo) houdt het met Kyodo (persbureau) op 45k. #wietweet

De betogers blokkeren het verkeer en scanderen leuzen als ‘Nee tegen een herstart!’. Aanstaande zondag wordt de Ohi nummer 3, van exploitant Kansai Electric Power, weer aangezet.

Kernreactoren herstart tegen dreigend energietekort

Japan wil twee kernreactoren herstarten om een dreigend tekort aan elektriciteit te voorkomen. Zonder de heropening van de twee kerncentrales zou het gebied naar verwachting te maken krijgen met een stroomtekort van maximaal vijftien procent. De uitschakeling van alle kerncentrales heeft ook de Japanse economie zwaar getroffen.

Voldoende veiligheidsgaranties afgegeven

Premier Noda voerde de afgelopen weken overleg met onder anderen zijn kabinetssecretaris, de minister van Economische Zaken de gouverneur van het prefectuur Fukui waar de twee kernreactoren staan. Gouverneur Nishikawa zei in een reactie dat de heropening de leefomstandigheden en bedrijvigheid in zijn prefectuur “zullen helpen stabiliseren”. Hij heeft akkoord kunnen gaan met heropening omdat de regering hem voldoende veiligheidsgaranties zou hebben gegeven.

Het is niet de eerste keer dat er geprotesteerd is tegen de heropening, schrijft persbureau AP. De afgelopen maanden werden er in Japan spontane protestacties georganiseerd. Die van vandaag in Tokyo is de grootste tot nu toe.

Bekijk hier beelden van een protest tegen kernenergie van begin mei dit jaar:

Eerste heropening kernreactor sinds ramp Fukushima

Het is voor het eerst sinds de ramp bij Fukushima dat Japan kernreactoren heropent. Ondanks voortdurende zorgen over de veiligheid van de vijftig reactoren die Japan telt, zouden in het hele land meer kerncentrales weer kunnen worden aangezet. De reactoren zijn nu nog buiten bedrijf voor onderhoud of veiligheidscontroles.