Duitse parlement stemt in met begrotingsverdrag en ESM

Merkel staat tussen andere parlementariërs te wachten totdat ze haar stem kan uitbrengen. Foto AP / Markus Schreiber

Het Duitse parlement heeft vanavond vóór het nieuwe begrotingsverdrag en het nieuwe Europese noodfonds, het ESM, gestemd. De Bondsraad (de Duitse senaat) zal later vanavond stemmen.

Het was pas laat duidelijk dat de stemming daadwerkelijk ging plaatsvinden, omdat Merkel tijdens de EU-top van gisteren en vandaag flinke toezeggingen deed aan de in problemen verkerende Zuid-Europese landen. Hun noodlijdende banken kunnen voortaan direct een beroep doen op het noodfonds, zonder dat dat hoeft te betekenen dat het land (net als Griekenland, bijvoorbeeld) onder toezicht van de ‘trojka’ komt te staan. Door de versoepeling van die regels vlak voor de geplande stemming erover was er even sprake van mogelijk uitstel.

Het parlement koos met een ruime meerderheid voor het verdrag: 491 stemmen tegen 111. Toen het ESM op tafel lag, was de verhouding 493-106. Er was een meerderheid van twee derde nodig, net zoals vanavond in de senaat het geval is. Het lijkt erop dat ook daar de goedkeuring van het nieuwe begrotingsverdrag en het ESM niet in gevaar komt.

Strengere begrotingsregels en een permanent noodfonds

Het ESM (Europees Stabiliteits Mechanisme) is het permanente Europese noodfonds dat ter beschikking moet staan aan EU-lidstaten die in de problemen komen. Het vervangt per 1 juli het tijdelijke noodfonds, het EFSF. In maart 2011 werd al besloten dat het ESM er moest komen, toen nog met medio 2013 als beoogde startdatum. In december van vorig jaar kwamen EU-landen overeen dat er een nieuw begrotingsverdrag zou komen - met strengere regels voor nationale begrotingen, een stokpaardje van Merkel - en dat het ESM al op 1 juli 2012 het levenslicht zou zien.

    • Peter Zantingh