Draghi: strikte voorwaarden noodsteun cruciaal

Draghi arriveert vanochtend in Brussel voor dag twee van de Eurotop. Foto Reuters/Eric Vidal

Mario Draghi, president van de Europese Centrale Bank (ECB), stelt dat de geloofwaardigheid van de besluiten die vannacht tijdens de Eurotop in Brussel zijn genomen vallen of staan bij het handhaven van strikte voorwaarden voor noodsteun. Dat zei hij vanmiddag tijdens een korte persconferentie.

Daarmee sluit hij zich aan bij de standpunten die demissionair premier Mark Rutte en Angela Merkel eerder vanmiddag innamen na het sluiten van het akkoord over de herkapitalisatie van banken en nieuw centraal toezicht.

Deze twee politiek leiders lieten vanmiddag weten dat voor zowel rechtstreekse financiële steun voor Spaanse banken als interventies in de Italiaanse obligatiemarkt dezelfde strenge voorwaarden moeten gelden als voor noodhulp aan landen als Griekenland en Portugal.

‘Goed resultaat, ECB pleit al lange tijd voor bankentoezicht’

Naast het hameren op de voorwaarden, laat Draghi ook weten zeer verheugd te zijn over de overeenstemming tussen de zeventien eurolanden:

“De ECB heeft al heel lang gepleit voor de mogelijkheid voor banken om direct via de noodfondsen te kunnen herkapitaliseren. Ik zie dit als een heel goed resultaat.”

De zeventien regeringsleiders hebben vannacht overeenstemming bereikt over een gezamenlijk bankentoezicht, en de mogelijkheid voor noodlijdende banken om, onder strenge voorwaarden, direct bij de EU aan te kloppen voor financiële hulp voor noodlijdende instellingen. Het nieuwe toezicht moet nog voor het einde van het jaar in werking treden, aldus EU-voorzitter Herman van Rompuy. Het noodfonds ESM zal dan direct obligaties kunnen opkopen, om hoge rentes van landen als Spanje en Italië te verlagen.

Geen eurobonds

Merkel gaf in haar verklaring aan dat er over de uitgifte van eurobonds nog geen beslissing is gevallen. Een voorstel van Frankrijk, maar wat Duitsland niet als oplossing ziet voor de eurocrisis. Eurobonds zouden in de toekomst moeten voorkomen dat individuele landen de risico’s van de schuldenlast van bijvoorbeeld Griekenland op zich moeten nemen. Volgens de Franse president François Hollande is dit iets waar in de toekomst verder over zal worden onderhandeld.

Hollande: akkoord zal snel positieve impact hebben

Ook Hollande heeft zich vanmiddag daarnaast positief uitgelaten over het nieuwe bankentoezicht. Hij verwacht dat het akkoord dat regeringsleiders vannacht sloten al op zeer korte termijn een positieve impact zal hebben op Europa. Hij is daarnaast voornemens om het fiscale pact dat de 27 eurolanden gisteravond al sloten op zeer korte termijn ter ratificatie aan het Franse parlement voor te leggen.

De EU-leiders zijn overeengekomen om 120 miljard euro beschikbaar te maken voor het stimuleren van groei en werkgelegenheid. Met dit geld moet de economische groei en werkgelegenheid onmiddellijk gestimuleerd worden.

Spanje en Italië voerden vannacht druk uit door bovengenoemd pact goed te keuren mits zij op financiële hulp konden rekening van de Unie. Hierover laat Hollande weten dat bij deze houding van de twee Zuid-Europese landen “de gehele eurozone gebaat is.”

Rutte: toezicht vereiste voor overeind blijven noodlijdende landen

Volgens demissionair premier Rutte is er bankentoezicht op Europees niveau nodig omdat Spanje anders omvalt. Het zou nodig zijn om “de vicieuze cirkel tussen banken en overheid te doorbreken”. “Het medicijn is erger dan de kramp”, zei hij over de torenhoge rentes van de banken die het effect van de financiële steun teniet doen.

    • Annemarie Coevert