Deze week: drie jongeren in ziekenhuis

. Afgelopen week zijn in Nederland zeker drie jongeren in het ziekenhuis opgenomen met een alcoholvergiftiging. Het ging om twee jongens, één van 14 en één van 16 jaar, en een meisje van 17 jaar.

Het meisje dronk Breezers (5 procent alcohol), de 16-jarige jongen zes bier en Flügel (10 procent alcohol). De 14-jarige jongen dronk Goldstrike (50 procent alcohol).

Alleen van de jongens is het alcoholpromillage bekend. De 16-jarige had een promillage van 2,3, de 14-jarige van 1,7 promille. Deze jongen scoorde maximaal op de Glasgow comaschaal, het puntensysteem waarmee een arts de diepte van de coma kan bepalen. Bij een maximale score reageert een patiënt nergens meer op.

Op verzoek van NRC Handelsblad inventariseert de polikliniek voor jeugd en alcohol van het Delftse Reinier de Graaf Gasthuis wekelijks het aantal alcoholvergiftigingen onder minderjarige jongeren in Nederlandse ziekenhuizen. De afgelopen week werden gegevens bij vijf ziekenhuizen verzameld.

Bij het Reinier de Graaf Gasthuis werden de afgelopen twee maanden – naast de drie genoemde gevallen – nog zeventien andere gevallen van alcoholvergiftiging onder jongeren gemeld. Het ging om tien jongens en zeven meisjes tussen de 14 en 17 jaar. Zij hadden een alcoholpromillage tussen de 1,2 en 3,3.

Bij hoeveel glazen sprake is van een alcoholvergiftiging, hangt onder meer af van wat iemand drinkt, van de maaginhoud en het lichaamsgewicht.