Dead Boys Girlfriend is het Oekraïense antwoord op de Red Hot Chili Peppers

Nikita Budasj en Ruslan Kolesnikov zijn een fiesjka binnen de Oekraïense muziekscene met hun snoeiharde elektrorock. ‘Ze hebben iets speciaals’.

Inderdaad, het staat er echt, op de glimmende achterkant van de cd: Deat Boys Girlfriend. Foutje van de Oekraïense producent. Maar Nikita en Ruslan kunnen er om lachen. Nog vijftien minuten, en dan moeten ze op voor het concert ter ere van hun eerste plaat. Nikita mengt nog wat cola bij zijn cognac. Ruslan inspecteert zijn hanenkam in de spiegel. Dan trekt hij zijn concertkleding aan: een blauw uniformjasje boven een geruite kilt. Voordat hij naar beneden gaat wurmt hij nog snel een witte sok om zijn geslacht. Het zal niet de eerste keer zijn dat Dead Boys Girlfriend vrijwel naakt op het podium staat – net als de Peppers.

Nikita Budasj en Ruslan Kolesnikov zijn het antwoord op iedereen die denkt dat er in Oekraïne alleen Karpathenpolka of songfestivalmuziek wordt gemaakt. Dead Boys Girlfriend speelt ‘digitale rock’: gillende gitaren op een een snoeiharde beat. De pompende baslijn in het nummer S.O.S. is aanstekelijk: als ze het hadden gewild, dan hadden Nikita en Ruslan de duizenden voetbalsupporters in het centrum van Kiev gemakkelijk plat gekregen.

Maar Dead Boys Girlfriend speelt niet op de fanzone op Chresjtsjatyk, maar in Club Divan, waar het verwende publiek loom achterover hangt in lederen bankstellen. Slechts een handjevol fans staat te springen voor het kleine podium, waar Ruslan uit zijn dak gaat met een roze plastic opblaaspop. De rest van de toeschouwers volgt het optreden op de tv-schermen.

De markt voor alternatieve muziek in Oekraïne is nog klein, legt Masja Ivanova uit. In het benauwde zaaltje boven heeft ze zojuist geprobeerd Nikita en Ruslan te interviewen, maar de twee muzikanten hebben nauwelijks aandacht aan haar besteed. Masja is daar nogal pissig over. De geboren Russische is namelijk goed ingevoerd in de Oekraïense muziekscene, en is de front woman van haar eigen alternatieve band. „Grunge”, lacht Masja, terwijl ze nog een slok neemt van haar whisky met appelsap. „Daar is helemáál geen markt voor hier.”

Volgens Masja Ivanova loopt Oekraïne „tenminste vijf jaar” achter op de muziekscene in Rusland. „Grote sterren als Björk of Lady Gaga gaan naar Moskou. Naar Kiev komen alleen de artiesten die al een tijdje op hun retour zijn.”

Oekraïense muzikanten die succes willen hebben moeten daarom goed nadenken over hoe ze zichzelf in de markt zetten. De muziek van Dead Boys Girlfriend zou Masja Ivanova zelf omschrijven als industrial. Maar voor dergelijke muziek loopt in Oekraïne niemand warm. En dus afficheert Dead Boys Girlfriend zichzelf met de term ‘elektro’ – daar kunnen de Oekraïense muziekliefhebbers zich wél iets bij voorstellen. Masja Ivanova heeft er wel bewondering voor – al is ze nog steeds uit haar humeur over het divagedrag van Nikita en Ruslan. „Dead Boys Girlfriend voert een nieuwe golf muzikanten aan. Ze zijn een fiesjka. Wat dat is? Russisch slang voor iets nieuws, iets speciaals.”

Steven Derix

Dead Boys Girlfriend: nrc.nl/sport

    • Steven Derix