De modebewuste robot

Toen ik in de vorige eeuw nog weleens naar het journaal keek, zapte ik bij het weerbericht altijd weg. Charismatische man, die Erwin Kroll, daar niet van, maar afgezien van apocalyptisch onweer kon het weer me niet echt boeien. Dat is nog steeds zo, maar na drie keer een verpest jasje door regenbuien en doorweekte truien van het zweet omdat de zon toch opeens schijnt, heb ik maatregelen genomen en kijk ik om de gestoorde zomers te pareren op nu.nl/weer.

Kleding kiezen vind ik een noodzakelijk kwaad. Er enigszins stijlvol uitzien is wat mij betreft belangrijk, maar ik put geen plezier uit het zorgvuldig samenstellen van ‘het perfecte setje’. En van het afstemmen op het weer zie ik de lol ook niet in. In de ideale situatie gooit een modebewuste robot me ’s morgens een pakje kleding toe: ‘trek dat maar aan baas, dat komt het allemaal goed’. Ik vermoed dat het nog minstens tien jaar duurt voordat zo’n elektronische butler betaalbaar is en tot die tijd zal ik me moeten redden met apps.

Zoals Cloth, een app waar je outfits mee kunt fotograferen en delen. Over de slimme bouwer van die app schreef ik al eens eerder: hij verhuurt zijn New Yorkse appartement via Airbnb aan toeristen en neemt van de inkomsten designers aan. De zaken gaan goed, zo lijkt het, want Cloth blijft de app vernieuwen. De laatste verbetering is een stap richting de modebewuste robot. Als je een foto van een nieuwe outfit maakt, checkt Cloth het weer en onthoudt hij welk weertype bij de kleding hoort die je op dat moment aanhebt. Je kunt het ook handmatig selecteren: heet, warm, fris, koud, regen, sneeuw.

Oké, op basis van die functionaliteit kunnen we de robot al bijna imiteren. Dat gaat als volgt. Beloof een modebewuste vriend(in) een fantastisch bacchanaal, op de voorwaarde dat zij eerst 21 outfits samenstelt waarmee je goed voor de dag kunt komen. Voor elk weertype een paar. Vervolgens leg je ze allemaal vast met Cloth en koppel je ze aan het bijbehorende weertype.

Als je dan ’s morgens met een duffe kop voor de kledingkast staat, pak je Cloth erbij en krijg je automatisch de outfit voorgeschoteld die bij een eventueel naderende sneeuwstorm of hittegolf past. Scheelt een hoop denkwerk.

Als Cloth vervolgens ook nog even bijhoudt welke kledingstukken je een jaar niet hebt aangehad – zodat je die naar het Leger des Heils kunt brengen – en je verdwenen sokken weer opspoort, is de robot die Piet Paulusma en Cécile Narinx samenbrengt zo goed als werkelijkheid.